Kwartaalcijfers zijn goed

26 oktober 2020

De cijfers van het Zweedse Electrolux waren uitstekend. De omzet steeg met 15% en de marge met 10,1%. Wasmachines en stofzuigers doen het goed in de Covid-19 crisis.
Dat signaleren ook de detaillisten in Nederland. Een wasmachine kopen blijkt niet zo eenvoudig te zijn als een aantal maanden geleden. De verklaring is dat de productieketens nog altijd haperingen vertonen. De voorraden bij Electrolux waren in het begin van de crisis al laag. Als er dan maar een lichte verhoging van de vraag is raakt men achter op de planning. Ook de toeleveranciers zijn niet in staat heel snel de productie te verhogen. En er is, kijkend naar de cijfers van Electrolux, duidelijk geen sprake van een lichte omzetgroei maar van een forse.
Blijkbaar zijn veel Europese consumenten door het vele thuiswerken meer gaan wassen en stofzuigen. Daardoor neemt de slijtage toe en moet men nieuwe apparatuur aanschaffen. Een betere verklaring is echter dat consumenten geen geld uitgeven aan vakanties en het investeren in nieuwe apparatuur. Dat is ook de reden dat bij het eveneens Zweedse bedrijf Husqvarna de verkoop van robotgrasmaaiers enorm toenam. Ook de verkoop van andere producten van het bedrijf voor tuinonderhoud nam sterk toe. Maar er wordt ook gewerkt, gezien de omzetstijging van 250% voor webcamcamera’s bij het Zwitserse Logitech. Vergaderen doet men immers via het beeldscherm. Het zijn de opmerkelijke zaken die te signaleren zijn in de stroom aan kwartaalcijfers van Europese bedrijven. Ruim 150 bedrijven die deel uitmaken van de StoXX600 hebben toe nu toe hun cijfers gerapporteerd. Gemiddeld is er een winststijging van 20% versus de vergelijkbare cijfers van een jaar geleden. In theorie zou derhalve de StoXX600 ook 20% hoger moeten staan dan een jaar geleden. Echter het gegeven is dat de index 8% lager staat dan een jaar geleden. En ten opzichte van het begin van het jaar bijna 13% lager. De index beweegt al drie maanden nauwelijks. Nu weer veel landen maatregelen nemen om besmettingen te verminderen zal dat ook gevolgen hebben voor de economie. Macro-economisch valt er dan ook weinig te voorspellen en dat blijkt wel uit de enorme afwijkingen tussen de diverse vooruitzichten. Ook voor de analisten die bedrijven volgen kampen met hetzelfde probleem. Om die reden hebben ze de taxaties ook eerder verlaagd dan verhoogd de afgelopen maanden. Enkele weken geleden waren de taxaties voor het derde kwartaal ook een daling van de winsten met een derde. Dat is dan ook de verklaring dat als bedrijven met de cijfers komen deze vaak veel beter zijn dan was verwacht. We zagen dat de afgelopen week bij bedrijven als Philips, Randstad en Wereldhave. Maar na de koerssprong treedt vaak ook de twijfel weer in. Het derde kwartaal kan dan goed zijn, maar hoe gaat het met het vierde kwartaal. Echter we kunnen ons ook afvragen wat er gaat gebeuren als blijkt dat de tweede golf aan besmettingen gaat afnemen. Zal er dan net als in China een situatie ontstaan dat consumenten al het opgespaarde geld van de afgelopen tijd vol gaan consumeren.