27 mei 2024

Koper

27 mei 2024

Wat was het belangrijkste nieuws van de afgelopen tijd? Men zou kunnen stellen de notulen van de vergadering van de Amerikaanse centrale bank (FED).

Want hieruit bleek dat de leden van wellicht het belangrijkste comité van de wereld het niet geheel en al eens zijn over de rentemaatregelen van de komende tijd (zie FT07R-2024). Niet geheel vreemd dat de Amerikaanse indexen de slechtste dag van het jaar beleefde. De gedachte dat de rente dit jaar regelmatig zal worden verlaagd kan niet in de ijskast maar gewoon direct bij het afval. Sommige denken zelfs aan de renteverhoging gezien de economische cijfers.

En die zijn goed, als we afgaan op de volgens sommige analisten belangrijkste economische indicator die er is, namelijk de prijs van koper. De afgelopen week kwam deze op een niveau van $ 11.000 per ton. Een prijsstijging dit jaar van ruim 20%. Volgens hedgefundmanager Pierre Andurand kan de prijs naar de $ 40.000 stijgen. Als dat gebeurt zal de FED wel meer dan één keer moeten verhogen. De stijging van de prijs van dit basismetaal komt doordat het aanbod te klein is om aan de vraag te voldoen. In dat kader moet ook het bod van BHP op Anglo American welk bedrijf veel kopermijnen heeft ook worden gezien. BHP verhoogde deze week het bod van £ 25 naar £ 31,1 per aandeel. Als het doorgaat is het de grootste overname in de mijnbouwsector. Het is goedkoper om bestaande mijnen te kopen dan te zoeken naar nieuwe mijnen. De vraagzijde neemt volgens Andurand alleen maar toe. De energietransitie is hier een drijvende kracht achter. Windmolens zorgen voor vraag naar koper om de opgewekte energie te kunnen transporteren. Datzelfde geldt voor zonnepanelen. Maar ook in elektrische auto’s gaat meer koper dan in de traditionele fossiele auto’s. Een andere industrie die ook veel koper nodig heeft zijn de leveranciers van cloudopslag. Zoals bekend gebruiken zij enorme hoeveelheden elektriciteit die via koperleidingen de computers voor de opslag van data van energie moeten voorzien. Opslag is met de komst van kunstmatige intelligent zoals ChatGPT een essentiële voorwaarde.  En dan komen bij het echte belangrijkste nieuws van de afgelopen week namelijk de cijfers van Nvidia. Die waren op zijn zachtst gezegd beter dan verwacht. Oftewel de analisten waren ook ditmaal te pessimistisch gestemd over de vraag naar de computerchips van het bedrijf. Inmiddels is qua beurswaarde het derde grootste bedrijf. Die beurswaarde is zelfs groter dan alle beursgenoteerde aandelen op de Duitse beurs. Kan de koers verder stijgen? Tijdens de presentatie kwam de volgende statistiek naar voren. De cloudbedrijven (de grootste afnemers van Nvidia) kunnen $ 5 verdienen de komende vier jaar voor elke dollar die zij nu investeren in de in de producten van Nvidia. Dat is een winstmarge van 50% die nauwelijks kan worden aangetast door welke renteverhoging dan ook door de FED. Zal de groei van ChatGPT en andere AI technologieën doorgaan is dan een belangrijke vraag. ChatGPT geeft als antwoord: “Het hangt van diverse factoren af”.

 

Meer actueel

Buitensporige Bonus
24 juni 2024

Buitensporige Bonus

24 juni 2024 “If you do a good job, you get a big bonus”. Een uitspraak die in de jaren voor de kredietcrisis bij alle banken gangbaar was. Volgens sommigen was de bonuscultuur de oorzaak van de kredietcrisis. Want met name handelaren namen soms posities in die, als het goed ging, de financiële instelling veel […]
Lees verder