17 februari 2025

Geschiedenis herhaalt zich?

17 Februari 2025

Afgelopen week maakte Elon Musk bekend dat hij $ 94,4 biljoen (90 mrd euro’s) biedt op OpenAI. Een vijandelijk bod want Sam Altman, de bestuursvoorzitter van OpenAI, is geen vriend van Musk.

Daarnaast is het bod ook relatief laag. Het Japanse Softbank wil $ 40 biljoen investeren in het bedrijf. Op basis daarvan komt de waardering van OpenAI uit op ruim $ 300 biljoen. Dus wil Musk slagen dan moet het bod nog wat omhoog. Of dat gaat gebeuren valt nu niet te voorspellen. Als we kijken hoe Twitter (nu X) uiteindelijk in handen kwam van Musk is het mogelijk.

De structuur van OpenAI is namelijk wat ingewikkeld. Het bedrijf bestaat uit een deel dat niet als basis heeft om winst te maken. Toen het bedrijf tien jaar geleden werd opgericht was de doelstelling dat het ten goede moest komen aan de mensheid. Omdat de waardering van een bedrijf gebaseerd is op toekomstige winsten is dat daarom lastig. OpenAI heeft inmiddels ook een tak die wel winst mag maken en Sam Altman is nu bezig om de twee onderdelen in een enkel onder te brengen. Een lastige taak omdat bijvoorbeeld ook Microsoft een deelneming heeft. Echter een van de voorwaarden was dat Microsoft een maximum aan winst zou krijgen. En dat is ook lastig te waarderen. Dat er een strijd gaat ontbranden rondom dit bedrijf is echter een zekerheid. Voor een aantal analisten is dit het teken dat de waarderingen met name voor AI gerelateerde bedrijven veel te hoog zijn. Sommigen trekken zelfs een vergelijking met de fusie van America Online en Time Warner. Deze week (11 februari) was dit 25 jaar geleden. De fusie had een waardering van $ 350 biljoen. Het internet-onderdeel AOL had een waardering van $226 biljoen. Het werd echter geen succes. In 2002 rapporteerde AOL Time Warner een verlies van $99 biljoen, destijds het grootste verlies bij een Amerikaans bedrijf. In 2006 was AOL nog slechts $20 biljoen waard. De fusie kwam vlak voordat de diverse Amerikaanse indices koersrecords maakten. De Nasdaq halveerde in korte tijd en het duurde tot 16 jaar voordat deze index weer op het niveau van maart 2000 terecht kwam. In de financiële geschiedenis staat het bekend als de dotcom crash. Er zijn meer situaties waarin het enthousiasme van beleggers groot is. Honderd jaar geleden werd elk aandeel waar “radio” in de naam was opgenomen populair. Radio Corp of America (RCA) steeg in die jaren van $5 naar meer dan $ 120. Na 1929 daalde het met 98%. Nu is het trekken van vergelijkingen natuurlijk altijd lastig. Duidelijk is wel dat alles wat met AI te maken heeft populair is bij de beleggers. Niet alleen de producenten van chips zoals Nvidia of de aanbieders van AI maar ook bedrijven in de kernenergie. De laatste kunnen namelijk profiteren van de vraag naar elektriciteit. Een groot verschil met hype rond RCA en AOL is dat op dit moment grote financieel krachtige bedrijven zoals Microsoft, Amazon.com, etc. fors investeren met kapitaal dat zij beschikbaar hebben. Dat is altijd beter dan met veel geleend geld investeren wat problemen oplevert als de hype even afkoelt. Het is te hopen dat Musk dat ook weet.

 

Meer actueel

Trump-crash
17 maart 2025

Trump-crash

17 maart 2025 Zal de huidige correctie op de Amerikaanse markten de geschiedenis ingaan als de Trump-crash? En komt deze in het rijtje van de Covid-19 crash en de internet-crash? Zoals beschreven in FT3VS-2025 lijkt Trump voor beleggers van Hero to Zero te gaan. Na de verkiezingsdag stegen de aandelenkoersen fors. De algemene mening was […]
Lees verder
Trump Market
14 maart 2025

Trump Market

14 maart 2025 From hero to zero. Drie weken geleden beschreven we nog het record dat de Amerikaanse indices bereikten. Gisteren was de S&P500 in een correctie terecht gekomen.
Lees verder