26 februari 2024

Bubbels

26 Februari 2024

Dat een luchtbel knapt is via de wetten van de natuurkunde te verklaren. Het bestaan van een luchtbel is gebaseerd op het gegeven dat er een perfect evenwicht is tussen binnen- en buitendruk.

Als dat verstoord wordt dan komt er een “barst” in de bel waardoor de lucht ontsnapt en de luchtbel verdwijnt. De verstoring kan diverse oorzaken hebben. De binnendruk neemt toe of de buitendruk. Ook kan aanraking met een ander object zorgen voor het verdwijnen van de bel. In de afgelopen week zagen we in de beursverslagen over de aandelenmarkt regelmatig de term luchtbel. Vaker hebben we hier gesteld dat lucht in fietsbanden zit en nooit in aandelen.

Op de voorpagina van het NRC stond $ 1.900.000.000.000 (1.900 mrd) wat verwees naar de beurswaarde van chipproducent Nvidia. Daarvan kwam $ 220 mrd er donderdag bij na de cijfers van het bedrijf. Ter vergelijking de Europese centrale bank boekte over 2023 een verlies van 1,3 mrd euro door de gestegen rente. De stijging van de beurswaarde was de grootste ooit en brak het record van enkele weken geleden dat Meta boekte met een stijging van $205 mrd op een enkele dag. De stijging van Nvidia is spectaculair maar tegelijkertijd ook verklaarbaar. De omzet is met 265% gestegen ten opzichte van een jaar geleden. En zoals een analist het zo mooi stelde “Het is echte vraag naar een product”. Geen hype dat prijzen fors doen stijgen zoals twee jaar geleden bijvoorbeeld de gasprijs. Bovendien zal de vraag naar de producten van Nvidia niet plotseling afnemen. Niet doordat de concurrentie met andere (betere) producten komt. Dat zal een keer gebeuren maar dan hebben we het over jaren. Ook zal de vraag niet afnemen. Zoals bekend zijn de chips van Nvidia vooral bestemd voor de voor kunstmatige intelligentie (AI). Praktisch ieder bedrijf stort zich hierop en de toepassingen zijn zeer divers. Van het beter voorspellen van voorraden bij winkelbedrijven tot het zelfstandig kunnen besturen van een auto. Er komt derhalve een grote productiviteitswinst voor bedrijven. Een die te vergelijken is met de opkomst van de computer. Dat zorgde ervoor dat typekamers verdwenen. De winsten van bedrijven zullen dus toenemen en dan zullen koersen van aandelen ook stijgen. Dat is verklaring van de huidige stijging van de koersen. Volgens sommige analisten is de huidige stijging niet sterk omdat het slechts door een paar technologiefondsen wordt gedomineerd. Maar dat is niet helemaal het geval. Een aandeel als winkelketen Costco staat ook op haar hoogste niveau. Een ander aspect is dat de huidige stijging begon toen in november de rente fors ging dalen. De verwachting was dat in maart de Amerikaanse centrale bank de rente zou verlagen. Dat gaat niet gebeuren en de kapitaalrente is gestegen (zie FT3R-2024). Ondanks deze “tegenvaller” zijn indices blijven stijgen. Ook het gegeven dat 78% van de S&P500 aandelen het beter deed dan analisten hadden verwacht geeft een stevig basis aan de stijging. Maar zoals bekend kan er altijd iets onverwachts gebeuren. Juist dan gaat het erop aan de langere termijn in de gaten te houden.

 

 

Meer actueel

Powell wil geen Burns worden
18 maart 2024

Powell wil geen Burns worden

Als de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (FED) Jerome Powell een ding niet wil dan is het de geschiedenis in gaan als een tweede Arthur Burns.
Lees verder
Spreads
18 maart 2024

Spreads

“A hot number”. De korte analyse van de gisteren gepubliceerde producenten prijs index (PPI) in de VS. In plaats van een stijging van 0,3% op maandbasis was dit het dubbele.
Lees verder