5 Mei 2025
Het werd dit weekeinde vermeld in de diverse media. “Superbelegger” Warren Buffett stopt na een carrière van 60 jaar als bestuursvoorzitter van Berkshire Hathaway.
De term ‘superbelegger’ is niet iets waarmee Buffett zichzelf zou omschrijven. In tegenstelling tot veel, met name hedgdefundmanagers, kocht hij geen penthouse in New York of een enorme boot. Hij leeft nog altijd in een van zijn eerste huizen die hij kocht. Daar struikelde hij vaak over stoelen terwijl hij jaarverslagen aan het lezen was.
Het geeft aan dat hij een obsessie had met het bestuderen van de aandelenmarkten. Volgens zijn eigen verhaal kocht hij zijn eerste aandeel toen hij 11 was. Drie aandelen Cities Service, tegenwoordig onderdeel van Venezuela’s Petróleos de Venezuela SA. Zijn toewijding is een deel van zijn succes. Een ander aspect is dat hij investeerde in een periode waarin beleggen in aandelen steeds populairder werd. Dat komt door de groei van onder andere pensioenbeleggingen. Minstens zo belangrijk is dat Buffett een belegger is en geen handelaar. Aandelen kopen en ze lang vasthouden is voor hem het geheim van succesvol investeren. Wat ook meespeelt is dat zijn beleggingsfonds eigenlijk geen beleggingsfonds is maar een verzameling van bedrijven. Succesvolle beleggers starten vaak een klein fonds. Als dat succesvol is stroomt het beleggingsgeld naar dat fonds. Het wordt steeds groter en wordt het voor de beheerder lastiger om telkenmale succesvolle investeringen te doen. Als dat een keer tegenvalt halen beleggers hun geld terug wat ervoor zorgt dat de beheerder moet verkopen en vaak is dat dan een vicieuze cirkel naar beneden. Berkshire Hathaway heeft dat probleem niet. Wie wil profiteren van de kennis en kunde van Buffett koopt het aandeel Berkshire. Er komt dus niet van buitenaf geld binnen dat belegd moet worden. Dat beleid resulteert in het gegeven dat er op dit moment 330 miljard dollar cashgeld wordt aangehouden. Buffett heeft niet alleen belangen in beursgenoteerde aandelen zoals CocaCola en Apple maar ook in diverse bedrijven zoals bijvoorbeeld BNSF Railway, een van de grootste spoorwegbedrijven in de Verenigde Staten. Daarmee kan hij beter dan welke econoom ook zien hoe de economische ontwikkeling is en daaruit conclusies trekken. Neemt het goederenvervoer over het spoor af dan duidt dat op een recessie. En dat is een betere indicatie dan welke economisch cijfer ook. Waar Buffett vooral om bekend staat is zijn nuchtere kijk op de ontwikkelingen op de aandelenmarkt of zoals hij dat zelf altijd noemde MrMarket. Het was overigens Buffetts leermeester Benjamin Graham die deze term voor het eerst gebruikte in zijn boek uit 1949 The Intelligent Investor. MrMaket laat elke dag weer opnieuw weten welk prijs hij voor een aandeel wil betalen. Maar deze (fictieve) belegger reageert altijd extreem irrationeel en emotioneel. Soms is deze euforisch en soms paniekerig. Geen enkele belegger moet ingaan op de aanbiedingen die MrMarket doet. Pas als het de juiste prijs is moet men dat doen. Wellicht zullen beleggers de nuchtere kijk van Buffett de komende jaren vooral gaan missen.