30 oktober 2023

Verrassingen

30 oktober 2023

Afgelopen week overleed Byron Wien, strateeg bij vermogensbeheerder Blackstone. Hij werd vooral bekend om zijn “10 verrassingen voor het komend jaar”.

Deze verrassingen moesten niet al te serieus worden genomen. En veelal kwamen ze ook niet uit. Het had meer ten doel om beleggers te confronteren met mogelijke verrassingen. Wie de afgelopen week overzag met de koersbewegingen in diverse aandelen moet constateren dat er blijkbaar nu veel verrassingen zijn. Zo daalde Alphabet met meer dan 10% na de cijfers (FT17VS-2023). Een daling zo groot als de beurskapitalisatie van veel aandelen.

De Franse farmaciefabrikant Sanofi daalde vrijdag met 15%, de sterkste koersdaling van het bedrijf in 29 jaar. Op hetzelfde moment kon er niet gehandeld worden in de Britse bank Natwest omdat de koers te fors daalde. Uiteindelijk begon de handel op 18% lager. En dan hebben we het nog niet over Worldline dat 60% daalde of branchegenoot Cab Payment met een daling van 72%. Vaak stellen sommige beleggers dat er speculanten zijn die er fors aan verdienen. Maar dat valt wel mee gezien de deze week gepubliceerde cijfers van Flow Traders. Het bedrijf verdient vooral bij hoge beweeglijkheid maar dat lukt niet helemaal en de koers is 21% lager voor het jaar. Wat ook opvalt is als we op indexniveau kijken dat er weinig beweeglijkheid is. De indicator daarvoor is de volatiliteitsindex. Voor de StoXX600 is deze gedaald van 19,2 begin van het jaar naar 12,3. Dichtbij het laagste niveau van de afgelopen jaren op een niveau van 11,3. Voor de S&P500 is het beeld niet anders. De VIX is gedaald van 24 naar 20. Dat betekent dat de forse dalingen van aandelen in een index worden gecompenseerd door forse stijgingen in andere aandelen. Ook hier liggen de voorbeelden voor het opscheppen. Besi steeg afgelopen week  op een dag met 13%. ASMI 6%, het Zwitserse Logitech met 8% en in de VS Intel met 10%. De standaardverklaring voor de koersbewegingen is altijd dat de cijfers verrassend (goed of slecht) waren. Maar dat zou betekenen dat veel analisten die het bedrijf volgen hun werk niet goed doen. Nu is er, zoals we vaker hebben aangegeven, zeker een kopieergedrag onder deze beroepsgroep. Vaak zijn het jonge analisten die kijken hoe de consensus is en daar hun verwachtingen op afstemmen. Je kan immers beter met ze allen de plank misslaan dan alleen. Een andere verklaring is dat voor de financiële crisis van 15 jaar geleden banken mochten handelen in aandelen. Dat zorgde ervoor dat de scherpe koersbewegingen zowel omhoog als omlaag werd afgevlakt. Echter een dergelijke bewering valt niet te bewijzen. Een betere verklaring is echter dat grote beleggers niet reageren op de korte termijnbewegingen. In ASMI bijvoorbeeld is volgens de Australische analistensite Simply Wall Street 51% van het verhandelbare kapitaal in handen van lange termijnbeleggers. Omdat veel aandelen in vaste handen zitten zijn de dagelijkse koersbewegingen afhankelijk van een relatief kleine groep. Wie het lijstje winnaars/verliezers ziet van de beursdag moet dat in het achterhoofd houden.

 

Meer actueel

Powell wil geen Burns worden
18 maart 2024

Powell wil geen Burns worden

Als de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (FED) Jerome Powell een ding niet wil dan is het de geschiedenis in gaan als een tweede Arthur Burns.
Lees verder
Spreads
18 maart 2024

Spreads

“A hot number”. De korte analyse van de gisteren gepubliceerde producenten prijs index (PPI) in de VS. In plaats van een stijging van 0,3% op maandbasis was dit het dubbele.
Lees verder