20 november 2023

Panda-diplomatie

20 november 2023

In de jaren zeventig was er de PingPong diplomatie. De verhoudingen tussen China en de Verenigde Staten zijn daardoor verbeterd. Tegenwoordig is er de Pandadiplomatie.

President XI van China heeft diverse panda’s beloofd aan Amerikaanse dierentuinen. Dit om te onderstrepen dat China het goed voor heeft met het Amerikaanse volk. Ook tijdens een toespraak was de Chinese president vriendelijk. “China en de Verenigde Staten zijn partners en vrienden”. Om politieke spanningen met name rondom Taiwan te verminderen is de directe communicatie tussen de beide militaire verantwoordelijken van beide landen hersteld.

Een positief gegeven voor de beleggers die angstig zijn dat aandelenbeurzen dalen door geopolitieke spanningen. Toch zijn niet alle problemen tussen beide landen opgelost. Nergens viel wat terug te vinden over het Amerikaanse verbod op verkoop van hoog technologische chips aan China of de wijze waarop Amerikaanse bedrijven mogen investeren in Chinese technologie. Dat was ook terug te zien in het verloop van de Chinese beurs. Voor de ontmoeting tussen de Xi en Biden stegen de koersen. Ook aandelen in Hong Kong lieten een goede performance zien. Maar het ontbreken duidelijke afspraken, buiten de Panda’s om, zorgde voor een forse daling afgelopen donderdag. Smartphone maker Xiaomi daalde met 7%. Overigens wel vanaf het hoogste punt van de het jaar. Per saldo sloot de Shanghai 300 Index (CSI) met een 0,5% verlies. Het jaarverlies van deze index staat nu op 7,8%. Beleggen in deze index heeft niet de grote rendementen opgeleverd die sommigen voorspelden. In tien jaar is de index met 49% gestegen. Gemiddeld derhalve 4%. Chinese aandelen zijn historisch gezien goedkoop. De CSI heeft een koerswinstverhouding van minder dan 10. De lage waardering heeft een aantal redenen. Allereerst de huidige crisis op de onroerend goed markt. Donderdag bleek dat de huizenprijzen in China in oktober het sterkst zijn gedaald in afgelopen acht jaar. Onroerend goedfondsen op de Chinese beurs zijn fors gedaald. China Vanke, dat door veel analisten wordt gezien als een van de sterkste in de sector, is dit jaar met 36% gedaald. De Chinese monetaire autoriteiten proberen met diverse maatregelen de sector te helpen maar tot op dit moment zonder veel succes. Een ander aspect is de wijze waarop de Chinese regering met het bedrijfsleven omgaat. Het bekende voorbeeld is de oprichter van Alibaba Jack Ma. Hij verdween uit het openbare leven nadat hij kritiek had geuit op de regering. Vorige maand begonnen Chinese autoriteiten een onderzoek naar dochterbedrijven van het Taiwanese FoxConn. En dat vlak nadat oprichter Terry Gou bekend had gemaakt dat hij president van Taiwan wil worden. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Een andere reden voor de lage waardering van Chinese bedrijven is het gebrek aan transparantie en controle op bedrijfscijfers. Vaak wordt China genoemd als kansrijk gezien de groei en demografie. Dat klopt maar of beleggers hiervan kunnen profiteren lijkt niet op korte termijn waarschijnlijk.

 

Meer actueel

Unilever
22 maart 2024

Unilever

Het verschil tussen de Amerikaanse markt en de Europese bleek deze week weer eens. De beursintroductie van het Amerikaanse Reddit was een groot succes.
Lees verder
Powell wil geen Burns worden
18 maart 2024

Powell wil geen Burns worden

Als de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (FED) Jerome Powell een ding niet wil dan is het de geschiedenis in gaan als een tweede Arthur Burns.
Lees verder