5 februari 2024

Meta koopwaardig

5 Februari 2024

“Het aandeel Meta kan gekocht worden.” Deze zin zal de komende weken in de diverse verslagen van de beleggingscomités bij vermogensbeheerders verschijnen.

Tot nu toen hadden diverse vermogensbeheerders een restrictie op het kopen van Meta, of Facebook zoals de naam was van het bedrijf dat 20 jaar geleden werd opgericht. Het feit dat geïnvesteerd kan worden in dit aandeel had niets te maken met de excuses die oprichter Mark Zuckerberg deze week aanbood aan de ouders van jongeren die gepest werden via Facebook. En dat voor het oog van vele camera’s en door de eis van een Amerikaanse politicus.

Men zou namelijk kunnen stellen dat het onethisch is om te beleggen in een bedrijf dat er mogelijk voor zorgt dat jongeren zelfmoord plegen. De enige reden waarom Meta kan worden gekocht is de het gegeven dat men tot het betalen van dividend overgaat. Bij veel beleggingsstatuten staat vermeld dat men niet in bedrijven kan beleggen die geen jaarlijkse vergoeding voor het risicokapitaal geven. Met een kwartaaldividend van 50 dollarcent komt het dividendrendement van dit bedrijf uit op 0,4%. Een koersbeweging van soms in een enkel uur. En daarmee ver onder het gemiddelde want het dividendrendement van de S&P500 is 2%. De technologiefondsen staan niet bekend om hun hoge dividend. Microsoft heeft een dividendrendement van 0,7%. Het bedrijf begon met dividend te betalen 21 jaar geleden. Het eerste was 8 dollarcent. Inmiddels staat het dividend op 16 cent. Sinds 2003 heeft het bedrijf $ 28 uitgekeerd. De koers overigens op het moment van de eerste dividenduitkering was $ 25. Derhalve lopen de beleggers die toen mochten kopen totaal geen risico meer op hun investering. Of dat voor Meta ook over 20 jaar kan worden geschreven is de vraag. In ieder geval was er vrijdag veel enthousiasme voor het aandeel. De koerswinst van meer dan 20% zorgde voor een waardeverhoging van het bedrijf van maar liefst $ 204,5 mrd. Nimmer in de geschiedenis van de Amerikaanse aandelenmarkt werd een aandeel zoveel meer waard op een enkele dag. Het vorige record stond op naam van Amazon.com dat twee jaar geleden $ 191,3 in waarde steeg. Zoals vorige week al geschreven, records zijn er om verbroken te worden. Maar naast het gegeven dat Meta nu een dividendaandeel is moet ook worden gekeken of het bedrijf de komende jaren kan blijven groeien. Midden 2021 werd er ernstig aan getwijfeld. De koers daalde in ruim een jaar van $ 370 naar $ 90. De twijfel kwam door concurrentie op het gebied van social media. Vooral jongeren wilde geen Facebook meer. In de Verenigde Staten is het aantal gebruikers gedaald van 40% in 2020 naar 28%. Mark Zuckerberg gelooft dat de groei kan blijven door te investeren in bijvoorbeeld virtual reality. Met een bril op kan men in een virtuele anderen ontmoeten. Zo kan men bijvoorbeeld vragen stellen aan een virtuele medewerker. Op dit moment is de belangstelling nog niet heel groot. Maar dat kan over 20 jaar volkomen anders zijn want ontwikkelingen in de technologie zijn soms verbazingwekkend.

 

Meer actueel

Centrale banken wachten rustig af
2 februari 2024

Centrale banken wachten rustig af

Wat is er veranderd tussen eind december vorig jaar en eind januari 2024? Wie de economische cijfers uit de Verenigde Staten zal concluderen “niet veel”.
Lees verder
Dow Jones op weg naar de 40.000
29 januari 2024

Dow Jones op weg naar de 40.000

 29 januari 2024 Oktober vorig jaar lukte het wielrenner Jeffrey Hoogland om 1 km op de baan te fietsen in 55,443 seconden. Sommigen wielersites spraken van een verpulvering van het oude record. Dat record stond sinds 2013 op naam van François Pervis met een tijd van 56,303. Hoogland was dus nauwelijks een seconde sneller. Maar […]
Lees verder