10 juni 2024

Marktmanipulatie

10 juni 2024

Is het tonen van je positie-overzicht op sociale media een vorm van marktmanipulatie? Of kan het worden gezien als totale transparantie als informatie aan andere beleggers?

Bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen zijn verplicht om hun aandelenbezit in het jaarverslag van een bedrijf te melden. Beleggers die een bepaald percentage in een beursgenoteerde onderneming hebben, moeten dat melden aan de toezichthouder en dat ook binnen een bepaalde termijn. Dit alles heeft ten doel om de aandelenhandel eerlijk te houden. Zeker om de belangen van kleinere beleggers te beschermen. Maar ondanks alle wettelijke maatregelen is het niet altijd duidelijk.

Zo stelde twee jaar gelden de Autoriteit Financiële markten (AFM) dat beursfirma Nyenburgh met voorinformatie in aandelen Hunter Douglas heeft gehandeld. Vlak voor een overnamebod op het bedrijf hadden handelaren van Nyenburgh veel transacties gedaan in het aandeel. Derhalve hadden zij voorinformatie over het bod aldus de AFM. Nyenburg ontkent dit en stelt dat zij al geruime tijd bezig was in het aandeel een belang op te bouwen. Het is het bekende juridische lastige vraagstuk. Het is moeilijk achteraf te bewijzen dat men iets niet wist. En zo zijn er wel meer situaties geweest die op handelen met voorkennis en/of marktmanipulatie lijken te wijzen. Het bovengemelde positie-overzicht, wellicht nu al het meest beroemde overzicht ooit, was van Keith Gill ook bekend als Roaring Kitty. In 2021 werd hij bekend om zijn handel in GameStop. Een aandeel dat door veel hedgefunds short was gegeven. Deze hedgefunds speculeerden derhalve op een daling van de aandelenkoers. Niet vreemd want het bedrijf was verliesgevend. Maar het advies werd gevolgd door veel anderen vooral kleinere beleggers. Koerswinsten van 100% of meer per dag waren geen uitzondering. Het gevolg was een koerswinst van meer dan 1600% en een aantal hedgefondsen dat met zware verliezen hun posities moesten sluiten (zie FT4A-2021). Het woord MeMe aandelen kwam in het beleggershandboek. Dat naar het Griekse woord Mimeme wat zoveel betekent als ”iets wat geïmiteerd wordt”. Daarna werd het stil rondom Roaring Kitty. Tot 13 mei. Toen begon hij weer aan te geven wat zijn positie was in zijn lievelingsaandeel GameStop. Het gevolg een koerswinst van 170%. Afgelopen week kondigde hij aan dat hij op YouTube een livestream zou doen over zijn positie in het aandeel. De aankondiging alleen al was goed voor een winst van het aandeel van 47%. De livestream (vrijdag om 18.00 uur) zorgde voor een volatiele handel in het aandeel. Regelmatig moest de handel worden stilgelegd. De omzet in het aandeel was groter dan die bijvoorbeeld in Tesla, Nvidia en Apple. Maar een koersstijging was er niet. Sterker nog het verlies ging van 20% naar 40%. Roaring Kitty verloor op dat moment meer dan $200 mln. Toezichthouders zullen nog een hele kluif hebben om te bepalen of hij inderdaad wetten heeft overtreden. Strikt genomen heeft hij dat niet. Hij vertelt alleen wat hij heeft en waarom. En niet onbelangrijk hij waarschuwt andere beleggers hem niet blindelings te volgen.  Verstandig.

 

Meer actueel

Buitensporige Bonus
24 juni 2024

Buitensporige Bonus

24 juni 2024 “If you do a good job, you get a big bonus”. Een uitspraak die in de jaren voor de kredietcrisis bij alle banken gangbaar was. Volgens sommigen was de bonuscultuur de oorzaak van de kredietcrisis. Want met name handelaren namen soms posities in die, als het goed ging, de financiële instelling veel […]
Lees verder