Kwartaalcijfers

13 juli 2020

Wellicht het belangrijkste cijferseizoen van de afgelopen jaren staat op het punt van beginnen. De komende weken zullen bedrijven haar aandeelhouders rapporteren welk een impact Covid-19 heeft gehad.

De macro-economische cijfers die in de afgelopen tijd in de diverse landen zijn gepubliceerd geven aan dat de daling van de economische activiteit enorm is geweest. Een aantal bedrijfstakken konden alleen kosten noteren en geen inkomsten. Aandelenkoersen van deze bedrijven daalden tientallen procenten. Andere bedrijfstakken konden echter profiteren van de nieuwe situatie. Zij zagen de waarde van hun aandelen fors toenemen.
De komende tijd zal dus blijken of de koersdalingen of -stijgingen terecht zijn geweest. Volgens onderzoeksbureau FactSet zal de winstdaling van de bedrijven in de S&P500 21,5% zijn. De omzet zal gemiddeld met 3,9% dalen. Ondanks deze forse winstdaling staat de S&P500 index slechts 1,4% lager dan bij het begin van het jaar. Ten opzichte van het hoogste niveau van midden februari is de index 6% lager. De reden hiervoor is dat veel analisten verwachten dat in 2021 er een sterk herstel zal komen van de winsten met 28,2%. Omzetten zullen met 8,5% toenemen. Dat natuurlijk allemaal gebaseerd op een snel economisch herstel. Hoewel veel beperkende maatregelen zijn verminderd en de economische activiteit zich herstelt is er natuurlijk altijd nog de kans dat er een tweede golf van besmettingen komt. Wederom zullen dan overheden bedrijven verplichten te sluiten. De kans dat er dan een zo’n sterk winstherstel zal zijn lijkt niet voor de hand te liggen. Van belang is natuurlijk welke verwachtingen voor de komende tijd de bestuursvoorzitters hebben. Nu zegt dat nooit alles. Jeff Bezos van Amazon.com stelde in april dat hij slecht nieuws had voor aandeelhouders. Ze moesten voorlopig niet op dividend rekenen. Sinds die tijd echter is het aandeel met meer dan 50% gestegen. Niet alleen Amazon.com is sterk gestegen ook alle andere grote technologiebedrijven. Zelfs Facebook dat ondanks een advertentieboycot met 40% is gestegen. Het is duidelijk dat op dit moment er niet worden gekeken naar waarderingen. Aandelen die stijgen worden gekocht omdat ze stijgen. Dit “momentum” beleggen is moeilijk. Immers zo lang het goed gaat is er niet veel aan de hand en stijgen de koersen. Maar als aan de hoge verwachtingen niet voldaan kan worden kan het snel verkeerd gaan. Maar het omgekeerde kan ook. Verwachtingen voor de cijfers uit de financiële sector zijn uitermate somber. En dat zien we terug in de koersen. Echter als blijkt uit de komende kwartaalcijfers dat het allemaal meevalt en dat banken minder voorzieningen nodig hebben kan dat ervoor zorgen dat koersen sterk zullen herstellen. We zagen dat afgelopen week bijvoorbeeld bij cruisemaatschappij Carnival. Zoals bekend is dit een sector die nauwelijks inkomsten heeft gehad het afgelopen kwartaal. Maar het bedrijf kwam afgelopen week met wat optimistische geluiden. De koers van het aandeel steeg daardoor met ruim 10%. Als inderdaad dit de trend is dienen beleggers zich hierop te concentreren. En niet de al sterk gestegen fondsen te blijven najagen.