4 maart 2024

Japan

4 maart 2024

Eind 1989 was er een discussie tussen twee effectenhandelaren. Het ging over de Japanse beurs die in korte tijd was verdubbeld. Volgens de ene zou het nog verder omhoog gaan.

Japan was immers een economisch wonder. De auto-industrie groeide en verdrong de Europese en Amerikaanse autofabrikanten. En ook de elektronica industrie domineerde. Natuurlijk, een reactie was niet uit te sluiten maar dat zou slechts kort zijn. Beleggen in Japan zou de komende jaren lucratief zijn. Uiteindelijk vormde de Japanse beurs 37% van de totale wereldbeurskapitalisatie. De Amerikaanse markt volgde met 29% op redelijke afstand.

De andere stelde dat Japanse aandelen simpelweg te duur waren en door alle kruisverbanden tussen de diverse bedrijven ook moeilijk te analyseren. De laatste heeft gelijk gekregen. Toen de Japanse centrale bank (BOJ) de rente begon te verhogen stortte de oververhitte vastgoedmarkt in. Banken leden zware verliezen. In korte tijd daalde de Japanse beursindex de Nikkei-225 met ruim 60%. De optimistische beurshandelaar echter kreeg afgelopen vrijdag uiteindelijk het gelijk aan zijn kant. Want na een reactie van bijna 34 jaar staat de Nikkei-225 op 39.911 punten. Het record van 1989 was 39.916. De Japanse beurs is in de eerste twee maanden van dit jaar met al bijna 20% gestegen. Na al een uitstekend 2023 waar de index 28% steeg. Overigens wordt hier geen rekening gehouden met de dalende koers van de Japanse yen. Deze is dit jaar al met 5% gedaald. Sinds 2021 is de munt met 29% gedaald ten opzichte van de euro. De dalende yen is volgens veel analisten de reden voor het enthousiasme op de aandelenbeurs. De economische cijfers geven dat ook aan. In januari nam de export met bijna 12% toe op jaarbasis. Vooral de export naar China nam met 29% fors toe. Opvallend want de Chinese economie groeit minder sterk dan verwacht. Het zijn vooral machines voor chips die de Chinezen kopen. Ook de Japanse auto-industrie doet het goed. De export naar de Verenigde Staten steeg met 16% en die naar Europa met 14%. Niet vreemd dat Toyota, het grootste bedrijf in Japan, haar winstprognose heeft verhoogd. De winstmarge van het bedrijf is nu 14% wat het hoogste niveau is sinds het begin van deze eeuw. De vraag is natuurlijk of na de stevige stijging van de Japanse aandelen het nog aantrekkelijk om te beleggen. Een van de eerste risico’s voor de belegger is natuurlijk het valutarisico. Zoals aangegeven is de Japanse yen gedaald. En het lijkt er niet direct op dat de munt de komende tijd zal gaan stijgen. Ondanks de stijgende inflatie wil de BOJ de rente nog niet snel verhogen,  omdat men wil niet dezelfde fout maken als begin jaren negentig van de vorige eeuw. Op fundamentele basis is de Japanse beurs goedkoop. De koerswinstverhouding is 14 wat lager is de de Amerikaanse aandelen met 21. Een andere reden om Japanse aandelen te kopen is dat wereldwijd het beleggersgeld naar dit land stroomt. Het wordt gezien als alternatief voor Chinese aandelen welke door de internationale belegger wordt gemeden. Dat alles kan ervoor zorgen dat de Nikkei-225 nog altijd verder kan stijgen.

 

Meer actueel

Powell wil geen Burns worden
18 maart 2024

Powell wil geen Burns worden

Als de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (FED) Jerome Powell een ding niet wil dan is het de geschiedenis in gaan als een tweede Arthur Burns.
Lees verder
Spreads
18 maart 2024

Spreads

“A hot number”. De korte analyse van de gisteren gepubliceerde producenten prijs index (PPI) in de VS. In plaats van een stijging van 0,3% op maandbasis was dit het dubbele.
Lees verder