Geschiedenis

7 maart 2022

De daling van de StoXX600 met 7% afgelopen week was groot. De reden was onzekerheid rondom de nucleaire installaties in Oekraïne en een vrijdagbeurs.

En met een weekeinde voor de deur waarin men als belegger niet kan handelen zijn er vanzelfsprekend weinig kopers te vinden. De daling van afgelopen week is overigens niet een van de grootste voor de StoXX600. We vinden deze pas terug op de 13e plaats in de afgelopen twintig jaar. Grootste daling met 21,5% is nog altijd die in oktober 2008 ten tijde van de financiële crisis. Op de voet gevolgd door de dalingen begin maart 2020 (-18%) en de laatste week van februari 2020 (-12,3%).

Met de kennis van nu waren de dalingen van twee jaar geleden uitstekende koopmomenten. Zeker als we zien dat van de tien grootste stijgingen in de afgelopen twintig jaar er maar liefst vier in 2020 waren. Natuurlijk zijn er vele onderzoeken geweest wat conflicten voor invloed hadden op de aandelenkoersen. Een van de bekendste onderzoeksbureaus is Ned Davis Research. Men onderzocht 50 crisissen sinds het begin van de 20e eeuw en de koersontwikkeling van de Dow Jones Average. Het patroon is duidelijk. In eerste instantie daalde de Dow Jones met gemiddeld 7%. Drie weken later echter werd er een gemiddelde winst genoteerd van 4,2%. Negen weken later was de winst 6% en 18 weken later was de gemiddelde winst 9,6%. Het zijn gemiddelden en daarom zijn de reacties in afzonderlijke gebeurtenissen natuurlijk anders. Zo daalde de Dow Jones in 1940 bij de Duitse inval in West-Europa met 17%. 18 weken later was de Dow 7% hoger. Gemiddelden geven echter ook aan dat na het begin van een crisis het natuurlijk niet 100% zeker is dat er een snel herstel komt. In 2008 tijdens de invasie van Georgië door Rusland daalde de Dow Jones met 2,2%. 18 weken later was de index nog eens met 34% gedaald. Natuurlijk kwam deze daling niet door het conflict en was van groter belang de kredietcrisis die er toen was. Volgens sommige historici valt de huidige crisis te vergelijken met de Cubaanse rakettencrisis 60 jaar geleden. Als dat zo is dan behoeven beleggers zich geen zorgen te maken. 18 weken na de start van deze crisis stond de Dow Jones 30% hoger. Dat er een stijging komt van de aandelen valt fundamenteel te verklaren dat overheden na een crisis fors gaan investeren. Er valt een analogie te trekken met twee jaar geleden. De Covid-19 crisis zorgde voor veel verwarring en veel experts hadden de ernstige gevolgen niet voorzien. Net zo min als politieke experts een aantal weken geleden hadden verwacht dat Rusland daadwerkelijk tot een volledige inval in Oekraïne zou overgaan. Twee jaar geleden besloten veel landen tot een ongekende economische impuls om de gevolgen van het ten dele afsluiten van de economie te kunnen opvangen. Vorige week deelde de Duitse regering tot een enorme investering in de defensie-industrie. Ook de solidariteit van burgers lijkt te vergelijken met twee jaar geleden. Vooralsnog gaan we er nog vanuit dat de ratio het uiteindelijk zal prevaleren.