11 maart 2024

Biotechnologie

11 maart 2024

Naast de technologische ontwikkelingen waar Artifial Intelligence een voorbeeld van is, is ook op het gebied van biotechnologie een snelle ontwikkeling.

Daar vinden we in Covid-19 een voorbeeld van. Vier jaar geleden was er paniek op de beurzen omdat niemand een goede voorspelling durfde te geven hoe de pandemie zich zou ontwikkelen. Nu kunnen we constateren dat het virus is “gedegradeerd” tot een gewoon verkoudheidsvirus. De snelheid waarmee wetenschappers in staat waren een vaccin te ontwikkelen hadden weinigen voor mogelijk gevonden. Een geheel nieuwe techniek het zogenoemde mRNA lag hieraan ten grondslag.

Het was met name Moderna die deze techniek hanteerde. De koers van het aandeel schoot omhoog van $100 naar de $400. Slot afgelopen vrijdag was $103. Hetgeen aangeeft dat niet alleen technologiefondsen fors kunnen stijgen en dalen maar ook bedrijven in deze sector. Het bleek ook afgelopen week toen Vivoryon met 90% daalde op de Amsterdamse beurs. Het middel tegen Alzheimer dat dit bedrijf ontwikkelt blijkt niet volledig te werken. Ook Eli Lilly daalde afgelopen vrijdag met meer dan 2%. De Amerikaanse toezichthouder (FDA) stelt haar beslissing om het middel Donanemab goed te keuren uit. Ook Donanemab zou Alzheimer kunnen bestrijden. De koers van het farmaciebedrijf is overigens dit jaar al met 30% gestegen en in de afgelopen twee jaar meer dan verdubbeld. Daarmee is het een van de best presterende aandelen in de sector. Zelfs meer dan Novo Nordisk. Enthousiasme rondom dit aandeel komt door de ontwikkeling van Wegovy en zorgde ervoor dat de marktkapitalisatie van dit Deense bedrijf de grootste is in Europa. De omzet van het geneesmiddel steeg van $876 miljoen naar $ 4,5 miljard in 2023. Wegovy is een zogenoemd GPL-1s middel dat wat obesitas kan bestrijden. Oorspronkelijk was het om diabetes te bestrijden maar het bleek ook effectief om gewichtsverlies te creëren. Eli Lilly heeft een soortgelijk GPL-1s medicijn genaamd Zepbound. Volgens onderzoeken verliezen gebruikers van Wegovy 15% van hun gewicht en bij Zepbound is dat 20%. Het is geen verrassing dat een “simpel” dieetproduct voor enthousiasme zorgt. Volgens Bloomberg zal de omzet in 2030 ruim $80 miljard zijn. In het afgelopen jaar was dit nog geen $5 mrd. Gezien het feit dat obesitas voor veel gezondheidsproblemen kan zorgen is een dergelijke veronderstelling niet helemaal uit de lucht gegrepen. Zo stelt Novo Nordisk dat het aantal hartproblemen met 20% kan afnemen door het gebruik van Wegovy. Het grootste probleem voor de farmaciebedrijven is de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Dat vergt veel investeringen en men moet afwachten of het uiteindelijk effectief zou zijn. En dat moet ook bewijsbaar zijn, zie de problemen bij Donanemab. Dat betekent ook dat voorlopig Novo Nordisk en Eli Lilly de markt zullen beheersen. Andere toetreders zijn simpelweg jaren achter voordat zij toestemming krijgen. Voorspellen in de biotechnologie is heel wat moeilijker dan in andere sectoren en dat maakt adviseren ook lastiger.

 

Meer actueel

Powell wil geen Burns worden
18 maart 2024

Powell wil geen Burns worden

Als de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (FED) Jerome Powell een ding niet wil dan is het de geschiedenis in gaan als een tweede Arthur Burns.
Lees verder
Spreads
18 maart 2024

Spreads

“A hot number”. De korte analyse van de gisteren gepubliceerde producenten prijs index (PPI) in de VS. In plaats van een stijging van 0,3% op maandbasis was dit het dubbele.
Lees verder