30 juni 2025

De belangrijkste ontwikkeling

30 juni 2025

Vandaag 30 juni is de laatste dag van het eerste halfjaar. Een moment om terug te kijken wat nu de belangrijkste ontwikkelingen zijn geweest in de financiële markten.

Want dat het onrustig was op de markten is wel duidelijk als we naar de koersgrafieken kijken. De belangrijkste factor was natuurlijk het aantreden van Trump als president en dan vooral zijn ingrijpen in de handelstarieven. Dat zorgde voor forse koersdalingen begin april. De tarieven zelf waren niet onverwacht maar wel de hoogte ervan. Hierdoor kwamen er allerlei rampscenario’s.

Inmiddels nog geen drie maanden later is de onrust duidelijk verminderd. Niet alleen wordt er nauwelijks meer gereageerd op nieuwe maatregelen van de president, de S&P500 als ook de Nasdaq boekten afgelopen vrijdag nieuwe koersrecords. Zoals vaker beschreven dienen de aandelenindices niet als signaal of men moet kopen of verkopen maar als indicator voor de toekomstige economische groei. Een ander aspect waar de markten nauwelijks van slag van raken zijn de aanvallen van de Trump op het monetaire beleid van de centrale bank. In principe is deze onafhankelijk en moet de politiek zich verre houden van meningen over de stand van de rente. Maar dat is duidelijk niet de mening van de president van de Verenigde Staten. Voor langere termijn beleggers zijn dit soort zaken echter niet heel belangrijk. Uiteindelijk zal er over 43 maanden een andere president in het Witte Huis zitten en de beleggingshorizon van beleggers is zeker langer. Wellicht de belangrijkste gebeurtenis in het afgelopen halfjaar voor beleggers zijn de ontwikkelingen in Duitsland. De nieuwe regering is nog geen twee maanden (sinds 6 mei) aan het bewind maar al in maart bleek dat de nieuwe regering onder leiding van Friedrich Merz de zogenaamde “Schuldenbremse” afschaften. Dat mag gerust als een radicale ommezwaai worden gezien. Het zorgde ervoor dat begin maart de rente op Duitse obligaties het sterkst steeg sinds 1997. Duitsland was altijd het land dat de overheidsfinanciën goed op orde wilde hebben en had volop kritiek op landen die de tekorten lieten oplopen. Daar vaak in gesteund door Nederland. Deze week stelde Tammo Diemer, lid van het Duitse agentschap dat staatsleningen uitgeeft, dat het tijdperk van tekort aan Duitse leningen over is. Die tekorten kwamen onder andere omdat Duitsland zo weinig mogelijk staatsschuld wilde. In het algemeen werd de Amerikaanse obligatiemarkt als meest liquide markt gezien. Maar nu met de extra uitgifte van leningen om zowel de infrastructuur in Duitsland als de investeringen in defensie te financieren is dit een concurrent aan worden. Wellicht de verklaring dat de dollar gedaald is de afgelopen maanden. Maar niet alleen obligatiehouders profiteren van de “Wende”, ook aandelenbeleggers in Europa. Want uiteindelijk profiteert het bedrijfsleven ervan als de overheid gaat investeren. Zoals aangegeven in FT8E-2025 zijn de Europese aandelen gemiddeld sterk achtergebleven ten opzichte van de Amerikaanse. Wellicht gaat het afgelopen halfjaar in als het begin van de inhaalslag.

 

Meer actueel

Economische impuls
27 juni 2025

Economische impuls

Met nog een handelsdag te gaan kan worden gesteld dat de Europese beurzen het goed hebben gedaan. Gemeten aan de StoXX600 is deze met 6,5% gestegen.
Lees verder
Weekeinde
23 juni 2025

Weekeinde

23 Juni 2025 De eerste les die handelaren in de financiële markten wordt geleerd is om de posities op het einde van de vrijdaghandel zo beperkt mogelijk te houden. Want op de zaterdag en zondag kan er niet gehandeld worden. En in het weekend kan er veel gebeuren. Dat zagen we ook het afgelopen weekend. […]
Lees verder