22 januari 2024

Hang Seng

22 januari 2024

Professionele beleggers kijken in de ochtend altijd naar twee indices. De Japanse Nikkei-225 en de Hang Seng Index van Hongkong. De koersontwikkeling is vaak bepalend voor de Europese handelsdag.

Dalen beide dan zullen koersen in Europa ook wellicht onder druk staan. Soms ontstaat er een domino-effect. Omdat in Azië de koersen dalen doen ze dat ook in Europa. Omdat Europa daalt gaan de Amerikaanse indices ook achteruit. En omdat Amerika daalt verliezen de Aziatische beurzen ook de volgende handelsdag. Afgelopen week kwam de Nikkei-225 op het hoogste niveau de afgelopen week sinds 1990. Dichtbij het hoogste niveau aller tijden.

De S&P500 bereikte de afgelopen week wel een historisch koersniveau. En de Hang Seng? Deze sloot op 15.300 afgelopen vrijdag. Geen record. Integendeel. Het is bijna hetzelfde niveau (15055) als op 1 juli 1997 toen Groot-Brittannië Hongkong overdroeg aan China. Dat niveau was op dat moment een nieuw historisch koersniveau. In ruim twee jaar was deze index met 50% gestegen. Immers Hongkong ging een goede toekomst tegemoet. Bovendien konden buitenlandse beleggers makkelijker in Chinese aandelen beleggen via deze markt. In tien jaar tijd verdubbelde de toonaangevende index in Hongkong naar ruim 31.000. De financiële crisis zorgde ook hier voor een sterk daling maar op 29 januari 2018 werd er weer een koersrecord geboekt op 33.484. Inmiddels zoals vermeld is hier nog minder dan de helft van over. In de afgelopen vijf jaar verloor de index 43%. Een grote teleurstelling voor beleggers. Zeker gezien het gegeven dat andere grote beurzen wel koersrecords boeken. In Zuid-Korea spannen particuliere beleggers inmiddels rechtszaken aan tegen adviseurs die producten verkochten die gebaseerd waren op de Hang Seng. Dat men beleggingen in Hongkong adviseerde was niet vreemd. Men profiteerde van de groei in China. En zoals een persvoorlichter van de regering van Hongkong het pas nog formuleerde: “Hongkong is de meest zakelijk vriendelijke plek in de hele wereld”. Hongkong stelt ook dat men bedrijven kunnen profiteren van de groei in China onder het beschermende nog altijd geldende Britse rechtssysteem. Dat mag zo zijn maar Amerikaanse bedrijven verlaten de stadstaat. In de afgelopen vier jaar vertrokken elk jaar meer bedrijven om bijvoorbeeld te verhuizen naar Singapore. Sinds 2004 is het aantal Amerikaanse bedrijven niet meer zo laag. Hun vertrek heeft natuurlijk alles te maken met de diverse handelsconflicten tussen China en de VS. Als bedrijven een bepaald land de rug toekeren is het niet vreemd dat beleggers niet al te warm lopen voor het investeren in dat land. Dat zorgt voor een daling van de index. Daar komt ook bij dat de groei in China tegenvalt. De winstgroei van bedrijven in de Hang Seng blijft daardoor achter. Door de daling van de koersen is de Hang Seng een van de goedkoopste in de wereld. De koerswinst is gemiddeld 6,8 (VS 25, Europa 12) en heeft een hoog dividendrendement van bijna 5%. Ondanks dat lijkt het niet op dat het sentiment voor deze beurs snel zal keren.

 

Meer actueel

Unilever
22 maart 2024

Unilever

Het verschil tussen de Amerikaanse markt en de Europese bleek deze week weer eens. De beursintroductie van het Amerikaanse Reddit was een groot succes.
Lees verder
Powell wil geen Burns worden
18 maart 2024

Powell wil geen Burns worden

Als de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (FED) Jerome Powell een ding niet wil dan is het de geschiedenis in gaan als een tweede Arthur Burns.
Lees verder