15 januari 2024

ETF op Bitcoin

15 januari 2024

Zelfs een populaire talkshow op de TV besteedde er aandacht aan. Er komen ETF’s op digitale munten. Vanaf nu is het simpelweg alleen maar geld verdienen.

Want digitale munten zijn de toekomst en kijk naar de koersontwikkeling van de bekendste Bitcoin, die is alleen maar gestegen. Dus zal dat wel zo doorgaan. ETF staat voor Exchange Traded Fund. Oftewel verhandelbare beleggingsfondsen. Het kenmerk van een ETF is dat het in een enkel product belegt. Er zijn ETF’s op goud maar ook op de AEX. Men kan ook kiezen voor een ETF op een thema. Wie gelooft dat de koers van water alleen maar gaat stijgen door de klimaatverandering koopt een ETF water.

Net zoals alle beleggingsproducten dient de toezichthouder goedkeuring eraan te verlenen of het product in het belang van de belegger is. Nu vallen er weinig problemen te verwachten bij een ETF op de Nederlandse aandelen. Het is transparant en de belegger weet waarin hij belegt. Echter bij een ETF op de digitale munten en dan vooral op Bitcoin  had de Amerikaanse toezichthouder, de Securities Exchange Commission (SEC), ernstige bezwaren. Om niet te stellen, ze wilden het helemaal niet omdat de koersvorming van digitale munt wat ondoorzichtig is. Een goedkeuring van een ETF in deze sector zou kunnen worden uitgelegd dat de SEC het een acceptabel beleggingsinstrument zou vinden. Echter de toezichthouder moet zich aan de wet houden en een gerechtelijke uitspraak enkele weken geleden in de VS zorgde ervoor dat de SEC de verschillende ETF’s op digitale munten moest goedkeuren. En die kwam er geheel in stijl. Midden deze week kwam het bericht dat de goedkeuring er was. Niet een bericht van de SEC maar via een gehackte account op X (Twitter). Een dag later werd het officieel bevestigd door de SEC met daarbij de uitdrukkelijke waarschuwing dat beleggen in digitale munten risicovol is. De koers van Bitcoin was sinds de gerechtelijke uitspraak al sterk gestegen. Dat het de komende weken verder zal stijgen lijkt logisch. Het kopen van een ETF is simpeler dan via een van de aanbieders van digitale munten. Zoals Cathie Wood (enthousiast voorstander van digitale munten) het stelde: “Als vermogensbeheerders slechts 0,2% tot 0,5% investeren in ETF’s voor digitale munten zal de koers stijgen”. Dat hebben we vaker gezien na introductie van een ETF. Alleen maar geld verdienen dus? In het NRC van deze week stond er een klein artikel over een jonge belegger dit € 20.000 heeft verloren en ook nooit meer erin wil investeren. Ook wij zullen niet erin investeren voor de klanten. De voornaamste reden is dat er geen economische waarde kan worden toegekend. Van een aandeel of obligatie valt die wel te berekenen. Daar komt bij net als goud dat er geen inkomsten zijn uit de belegging. Een andere reden is dat digitale munten geen toegevoegde waarde hebben voor een stabiele portefeuille. Integendeel. De koers van Bitcoin is weliswaar 125% de afgelopen maanden gestegen. De kopers van deze munt ruim twee jaar geleden zitten nog altijd op een verlies van 40%. Digitale munten behoren voor ons tot wrakhout (zie FT1A-2024).

 

Meer actueel

Unilever
22 maart 2024

Unilever

Het verschil tussen de Amerikaanse markt en de Europese bleek deze week weer eens. De beursintroductie van het Amerikaanse Reddit was een groot succes.
Lees verder
Powell wil geen Burns worden
18 maart 2024

Powell wil geen Burns worden

Als de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (FED) Jerome Powell een ding niet wil dan is het de geschiedenis in gaan als een tweede Arthur Burns.
Lees verder