8 april 2024

Minder aandelen

8 april 2024

Zowel olie als goud stegen de afgelopen weken. Normaliter een waarschuwingssignaal voor aandelenmarkten. Immers het duidt op spanningen.

De olieprijsstijging komt vooral door de politieke situatie in het Midden Oosten. Na de aanval van Israël op een Iraans doelwit in Syrië gaan politiek analisten ervan uit dat Iran tot een vergeldingsactie zal overgaan, wat weer verder kan escaleren. Ook de stijging van goud is vaak een barometer voor politieke onrust. Zoals in FT12A-2024 zijn er ook andere verklaringen voor de stijging van het edelmetaal. Wat opvalt is dat het aantal ETF (beleggingsfondsen) afneemt.

Dat zou de goudprijs moeten laten dalen. Immers de beheerders van ETF moeten goud verkopen als er minder belangstelling is voor hun product. Het lijkt dat het vooral centrale banken kopers zijn van goud. Met name wordt naar de Chinese centrale bank gewezen. De verklaring is dat men daar dollars omwisselt in goud. Als het tot een conflict met de Verenigde Staten komt is de kans dat men de dollars niet meer kan verkopen door boycotacties van de Amerikaanse regering. Dat aandelenmarkten ondanks die spanningen blijven stijgen lijkt niet in lijn te liggen. Natuurlijk zijn de cijfers van de bedrijven goed en keren ze steeds hogere dividenden uit. Iets wat andere beleggingscategorieën niet kunnen bieden. Maar wellicht de belangrijkste verklaring voor de stijgende koersen— ondanks — alle wereldwijde conflicten is het simpele gebrek aan aandelen. Analist Nikolaos Panigirtzoglou van JP Morgan heeft becijferd dat voor het eerst sinds 1999 de totale aandelen wereldwijd zijn gedaald met $ 120 mrd dit jaar. Vorig jaar (ondanks de stijging van de aandelenmarkten) was dit $ 40 mrd. De afname van de totale beurskapitalisatie komt vooral omdat bedrijven aandelen inkopen (zie FT7A-2024). De inkoop van aandelen zou suggereren dat het management van de bedrijven voorlopig weinig problemen voorziet. Men heeft blijkbaar minder risicodragend kapitaal nodig om het bedrijf te laten groeien. Daar staat tegenover dat het aanbod van nieuwe aandelen gering is. Het aantal bedrijven dat baar de beurs gaat (IPO) is gering. De meest recente was Reddit. Maar echt veel meer lijken de komende maanden niet te komen. De reden voor het geringe aanbod wordt door een aantal zakenbankiers juist verklaard door de onzekere marktomstandigheden als gevolg van de geopolitieke spanningen. En dat staat haaks op de analyse waarom bedrijven aandelen inkopen. Maar het is duidelijk dat er een trend is van minder bedrijven die naar de aandelenmarkt gaan. Sinds 2000 zijn het aantal aandelen genoteerd aan Amerikaanse beurzen gedaald van ruim 7.000 naar 4.000. Ook op andere wereldbeurzen is een dergelijk trend te zien. De vraag is of het alleen komt door onzekere marktomstandigheden dat het aanbod gering is. Ook de steeds strengere wetgeving voor beursgenoteerde ondernemingen is een factor. Het lijkt er niet op dat deze trend snel zal veranderen. En dat terwijl het kapitaal wat belegd kan worden toeneemt. Dat is een positief vooruitzicht voor de aandelenmarkten.

 

Meer actueel

GE ging niet failliet
8 april 2024

GE ging niet failliet

"De kans dat het bedrijf omvalt is aanwezig”. Met het bedrijf werd General Electric bedoeld. Vier jaar geleden waren de vooruitzichten somber. 
Lees verder
Alles stijgt
25 maart 2024

Alles stijgt

25 maart 2024 Het aandeel Micron steeg afgelopen donderdag met 14%. Dat was de sterkste procentuele stijging van het aandeel in vijf jaar. De reden voor de stijging waren de goede kwartaalcijfers. Vier jaar geleden op 16 maart 2020 daalde de koers met bijna 20%. Vlak daarna werd bestuursvoorzitter Sanjay Mehrotra geïnterviewd door de Amerikaanse […]
Lees verder