Zwarte vrijdag

29 november 2021

“Een bloedbad” zo waren de krantenkoppen van afgelopen zaterdag. En dat na de slechtste dag voor de wereldaandelenmarkten sinds oktober vorig jaar.

De daling van gemiddeld 2,2% werd veroorzaakt door het wat nu heet de omikron variant van het Coronavirus. De forse daling kwam overigens wel op het perfecte moment. Perfect voor diegenen die al maandenlang verkondigde dat aandelenbeurzen te hard zijn gestegen in korte tijd. Allereerst waren de meeste beleggers vrijdag afwezig. Donderdag was immers Thanksgiving Day, een vrije dag voor Amerikanen.

Dat betekent dat de vrijdag erna er ook veel beleggers afwezig waren, zeker ook omdat het maar een halve handelsdag was in de VS. De handelsvolumes waren dan ook beperkt. Oftewel er waren niet veel paniekverkopen. Dat ook beurzen in de rest van de wereld daalden komt vooral doordat praktisch elke belegger zijn beslissingen neemt op grond van wat er in de VS gebeurt. Een tweede reden voor de “perfectie” kwam omdat eerder in de week de S&P500 bijvoorbeeld een nieuw record boekte. Een kleine tegenvaller zorgt dan wat eerder voor een reactie dan wanneer beurzen ver onder het historisch koersrecord noteren. Na de daling van vrijdag staat de S&P500 op een maandverlies van 0,23%. Op kwartaalbasis is er nog een winst van 6,6% en na bijna 11 maanden is de jaarwinst 22,3%. Natuurlijk valt er op dit moment niet te voorspellen hoe de nieuwe virusmutant invloed gaat hebben op de wereldeconomie. Economie valt per definitie niet te voorspellen. Wel heeft de afgelopen periode ons wat geleerd. Allereerst is de wetenschap in staat om een virus te kunnen bestrijden met een vaccin. En dat veel sneller dan iedereen voor mogelijk hield. Gezien de aandacht voor Covid-19 zullen veel laboratoriums nu al bezig zijn om een nieuw vaccin te ontwikkelen. Reden waarom een aandeel als Pfizer met 6% steeg vrijdag. Ten tweede zullen regeringen sneller reageren met maatregelen dan pakweg anderhalf jaar geleden. Een snelle reactie kan de economische impact verminderen. Een ander positief punt voor aandelenbeleggers is dat de rente daalde (zie FT22R-2021). Dat zal ervoor zorgen dat het grootste zorgpunt, namelijk renteverhogingen door centrale banken, verder wordt doorgeschoven. Tot slot hebben de meeste bedrijven, al of niet gedwongen door het gebrek aan investeringen door materiaaltekorten, voldoende liquiditeiten om periode met tegenvallende omzetten te doorstaan. Wij blijven dan ook positief op de aandelenmarkten.