Windenergie

21 Februari 2022

Ooit legde een beleggingsanalist een verband tussen stormen en de daling op aandelenmarkten. Oktober 1987 was daar een voorbeeld van volgens hem.

Nu is het altijd gemakkelijk om twee afzonderlijke gebeurtenissen te koppelen aan elkaar. Als het niet voorkomt is het geen nieuws maar als er wel een overeenkomst is dat het wel. En inderdaad de afgelopen week was het stormachtig in Europa en liet de Dow Jones afgelopen donderdag een van haar grootste dalingen dit jaar zien. Maar weinig serieuze analisten zullen de weersberichten nu gaan zien als indicatie voor het verloop van de aandelenmarkten.

Natuurlijk kan er een fundamentele verklaring worden gezocht. Er is meer economische schade dan op een dag dat het niet stormt. Het weer nodigt niet uit om erop uit te gaan om een horecagelegenheid te bezoeken. Goederenstromen stageneren door files als gevolg van omgeslagen vrachtauto’s. En verzekeraars zullen meer moeten uitkeren. Maar veelal zijn de gevolgen van tijdelijke aard. Bovendien, andere sectoren zoals bijvoorbeeld bouwmarkten profiteren omdat consumenten hun weggewaaide schuttingen moeten vervangen. Ook verschillende bouwondernemingen zullen hun orderboek gevuld zien worden de komende weken. Een sector die sterk profiteert van de stormen is de windenergie. Afgelopen week werd het record aan energie vanuit windmolenparken opnieuw verbroken. Dat komt door natuurlijk de twee stormen achter elkaar maar ook doordat het aantal windmolenparken toeneemt. Uiteindelijk is windenergie een goed alternatief voor fossiele brandstoffen. Dat is overigens al eeuwen zo want er was geen Gouden Eeuw geweest zonder zeilschepen en molens. Beleggers kunnen van de groei van de windenergie profiteren via bedrijven die daar actief in zijn. De bekendste namen zijn Vestas, Nordex, Siemens Gamesa en Orsted. Maar ondanks de groei van de windmolenparken is de gezamenlijk beurswaarde van deze ondernemingen met € 50 mrd gedaald het afgelopen jaar. Het is een makkelijk gemaakte taalgrap dat de sector in een “perfecte storm” zit. Maar dan negatief. De vraag naar windmolenparken is groot maar materiaalprijzen ervoor stijgen sterk. Daarnaast zijn er ook leveringsproblemen. Volgens Siemens Gamesa zijn de levertijden nu opgelopen van vijf weken naar vijftig. En als een bouwer niet op tijd oplevert dient hij aan de opdrachtgever een boete te betalen. Op korte termijn lijkt het er niet op de situatie snel gaat veranderen. Voorlopig moeten de beleggers de storm uitzitten.