Waarom koersen stijgen

30 augustus 2021

Vrijdagavond werd het officieel bekend gemaakt. De Amerikaanse centrale bank (FED) gaat dit jaar het aankopen van obligaties terugschroeven.

FED voorzitter Jerome Powell deelde dit mede tijdens de zogenoemde Jackson Hole toespraak. Naar de bijeenkomst van de centrale bankiers uit de diverse landen was al lange tijd uitgekeken. Sommige analisten gaven aan dat zij pas weer een beleggingsbeleid zouden formuleren als “Jackson Hole” voorbij zou zijn. Gezien het gegeven dat het een virtuele bijeenkomst was had dit ook een week later of eerder kunnen gebeuren. Ook kan niet worden gesteld dat de toespraak van Powell veel nieuwe informatie bevatte.

Dat zien we terug in de koersontwikkeling van de Amerikaanse 10-jarige obligatie. Deze sloot vorige week op een rendement van 1,3104%. Nauwelijks een verschil met het niveau midden juli. Daarmee kan worden geconstateerd dat het beleid van de FED succesvol is. Immers het laatste dat centrale bankiers willen is een markt verrassen met nieuwe beleidsmaatregelen. De rust in financiële markten is een van de belangrijkste uitgangspunten. Dat er rust is blijkt wel uit het gegeven dat de S&P500 vrijdag weer een nieuw koersrecord boekte. Net als de uitkomst van Jackson Hole nauwelijks nieuws tegenwoordig. En dat aan het begin van september, dat volgens Jason Hunter, technisch analist bij JPMorgan, sinds 1980 de moeilijkste beursmaand is van het jaar. Zoals aangegeven in FT15E blijven velen een correctie voorspellen. De markten staan immers “hoog”. Een onderzoek van economen Xavier Gabaix (Harvard) en Ralph Koijen (Chicago) toont echter aan dat de vraag naar aandelen nauwelijks gevoelig is voor het koersniveau. Zij noemen het “inelastic markets hypothesis”. Zij analyseerden de aandelenkoersen vanaf 1993 tot 2019 en kwamen tot de conclusie dat als een belegger voor $ 100 aan obligaties verkoopt dit de aandelenmarkt $ 300 tot $ 800 in waarde zal doen toenemen. Hierdoor kunnen  aandelen hoger worden gewaardeerd dan hun fundamentele waarde. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat hedgefondsen de aandelen short gaan. Maar volgens de economen is hun invloed beperkt tot 5%. En dat is te weinig om impact te hebben. Van veel meer belang is volgens hen de invloed van de inkoop van eigen aandelen. Uit hun modellen blijkt dat de inkoop van $ 1 aan eigen aandelen de koers met $ 2,2 zal verhogen. En bedrijven die aandelen inkopen zullen niet letten op het koersniveau nog naar de kalendermaand of uitspraken in Jackson Hole.