27 maart 2023

Vrijdag-blues

27 maart 2023

Als een hond die achter zijn eigen staart aanrent. Zo valt de situatie afgelopen vrijdag op de beurs voor het aandeel Deutsche Bank te omschrijven.

Alles valt te verzekeren. Zo ook de obligatieleningen van Deutsche Bank. In het financiële woordenboek staat dit voor Credit Default-Swaps (CDS). Institutionele beleggers kopen deze CDS om daardoor hun debiteurenrisico te verminderen. Daarnaast kan men zo ook een hoger rendement krijgen. Zo noteert de 2,75% Deutsche Bank lening met een looptijd van nog 23 maanden een rendement op jaarbasis van bijna 7%. Wie de lening gaat verzekeren tegen een jaarpremie van 4% (wat hoog is) ziet dan nog altijd 3% rendement zonder risico. Dat versus de 2,4% op een Duitse staatslening met een vergelijkbare looptijd.

Het verzekeren is de laatste weken natuurlijk sterk toegenomen, natuurlijk door de onrust rondom Credit Suisse. En meer vraag zorgt voor een hogere prijs. De prijs voor specifiek Deutsche Bank leningen liep op naar het hoogste niveau sinds 2019. En dat zagen ook de aandeelhouders die zenuwachtig werden. Onder het mom “beter safe than sorry” daalde de aandelenkoers, wat weer zorgde voor hogere prijzen voor de CDS. Oftewel de hond en zijn staart. Er passen wat kanttekeningen bij. Het simpele bericht van het hoogste niveau sinds 2019 is van weinig waarde. De koershistorie gaat namelijk niet verder dan 2019. Het laatste “record” was in drie jaar geleden, het begin van de Covid-19 pandemie. Maar banken zijn toen niet omgevallen. Dus is de voorspellende waarde van de CDS niet hard aanwezig. Daarbij komt dat de liquiditeit van deze CDS laag is en dat zorgt altijd voor forsere koersverschillen. Tot slot, het gebeurde op een vrijdag. In de financiële wereld is er altijd terughoudendheid om op vrijdag te handelen. Men staat dan aan de vooravond van twee dagen dat er niet gehandeld kan worden en dan kan van alles gebeuren. Dat hebben we een week geleden gezien. Houders van risicovolle obligaties van Credit Suisse kwamen er op maandag achter dat ze waardeloos waren (zie FT6E-2023). Dat wil men niet ook meemaken bij Deutsche Bank. En een handelaar wordt niet vaak ontslagen omdat hij te voorzichtig was. Wat dat betreft gaan we nog wat onrustige dagen tegemoet. Allereerst is er de kwartaalafsluiting. Weinig financiële waarden in portefeuille maakt het bespreken van de portefeuille makkelijker. Daarnaast is het over twee weken Pasen en zijn de Europese financiële markten maar liefst vier dagen gesloten. Pas daarna komen de financiële bedrijven met hun resultaten. Daaruit zal zeker blijken hoe gezond het financiële systeem is. Maar tot die tijd is er de angst. Mede gevoed door artikelen in de media. En dat alles met illustratie van foto’s van de crisis uit 2008. Geruststellende woorden van toezichthouders zullen niet direct helpen. Angst is een menselijke emotie en woorden helpen daar niet aan om die weg te nemen. Statistisch is vliegen veilig maar er zijn in elk vliegtuig toch angstige passagiers.

 

Meer actueel

Japanse aandelen populair
22 mei 2023

Japanse aandelen populair

22 mei 2023 1990 was een bijzonder jaar. Oekraïne en andere voormalige Sovjetstaten werden onafhankelijk. Michael Gorbatsjov gaf toestemming zodat Oost– en West-Duitsland samen konden gaan. De S&P500 stond rond 350 (nu 4100) en de Dax noteerde rond de 1500. Afgelopen vrijdag sloot de Duitse index op het hoogste niveau aller tijden op 16.275. De […]
Lees verder
Crowded trade
19 mei 2023

Crowded trade

Amerikaanse analisten zijn altijd op zoek naar mooie vergelijkingen voor de ontwikkelingen van de aandelenmarkt. De laatste vergelijking is de “eendenmarkt”.
Lees verder