Volatiliteit in alle markten

7 februari 2022

Volatiliteit oftewel beweeglijkheid was er afgelopen week volop in de financiële markten. Vele media berichtten over de koersval van Meta (moederbedrijf van Facebook en Whatsapp) met 25%.

Maar ook een aandeel als Snap bewoog sterk maar dan met een stijging van bijna 60%. “Snappen” is inmiddels een werkwoord geworden en vooral tieners besteden er dagelijks uren aan. Dat maakt het voor adverteerders natuurlijk uitermate interessant en dat zagen we terug in de cijfers van het bedrijf. Nu is Snap relatief een klein bedrijf met een beurskapitalisatie van $ 62 mrd waarvan ruim 25% niet op de beurs wordt verhandeld.

Maar ook Amazon.com met een beurswaarde van $ 1,6 biljoen liet een forse koersbeweging zien van 13% net als Alphabet (beurswaarde $ 1,9 biljoen) dat steeg met 16%. Dit soort forse bewegingen zien we niet al te vaak. Maar bedacht moet worden dat het komt na forse koersdalingen. Snap staat nog op een verlies voor dit jaar van 17%. Amazon op een verlies van 5% en Alphabet 1%. De paniekverkopen in januari van dit soort fondsen waren blijkbaar overdreven en de koers wordt gesteund door fundamentele factoren. Onze visie over de resultaten van de diverse bedrijven zullen we in onze nieuwsbrief aanstaande vrijdag (11 februari) toelichten. Maar volatiliteit is ook terug te vinden in de obligatiemarkten. De Schatz (2-jarige Duitse leningen) gaven de grootste beweging sinds 2008 (zie FT2R-2022). Het lijkt nu dat overal de rente gaat stijgen. En dat is als we kijken naar de totale schuld in de wereld zeker een probleem. Op dit moment betalen degenen met schulden $ 10 biljoen aan rente (1 biljoen is 1.000 miljard). Een kleine renteverhoging zorgt voor een stijging van dit bedrag. De totale schuld ten opzichte van het Bruto Nationaal Product is in twee jaar gestegen van 320% naar 355%. In 2000 was dit 230%. Er zijn dan ook genoeg rampscenario’s te bedenken wat de gevolgen van de rentestijging zullen zijn. Maar tegenover schulden staan natuurlijk ook besparingen. De totale waarde van bezittingen door huishoudens, bedrijven en overheden groeide sinds 2000 volgens onderzoeksbureau McKinsy Global Institute van $ 160 biljoen naar $ 510 biljoen. Of in termen van percentage BNP van 460% naar 610%. Er is derhalve een groot deel dat gaat profiteren van de hogere rente. Want op dit moment is het grootste probleem van veel beleggers niet of Meta met 25% daalt maar wat men moet doen met de liquiditeiten. Zelfs als de 10-jarige Duitse lening naar 2% gaat (nu 0,2%) zal met de huidige inflatie het nog altijd geen aantrekkelijke investering zijn.