6 februari 2023

Volatiele chipsaandelen

6 Februari 2023

Honderd jaar geleden ontwikkelde Julius Edgar Lilienfeld uit het Oekraïense Lviv de transistor. Hij kreeg er het eerste octrooi voor van een simpele elektronische schakeling.

Bijna een kwart eeuw later werd door Bell Labs in de Verenigde Staten zijn idee verder uitgewerkt. De transistor kon de buizen in elektrische toestellen vervangen waardoor ze betrouwbaarder werden minder kwetsbaar maar vooral kleiner. De buizenradio werd vervangen door de transistorradio. Het kleiner worden van een transistor had haar eigen wet uit 1965. De wet van Moore, bestuursvoorzitter van Intel. Elke twee jaar moest er het dubbele aantal transitoren worden geplaatst op een geïntegreerde schakeling, kortweg een chip. Dit zorgde voor een enorme ontwikkeling van de chipindustrie. De afgelopen week stonden diverse bedrijven in de belangstelling.

De cijfers van Intel, al lang niet meer geleid door Moore, zorgden voor een koersdaling van 10%. De cijfers lieten een winstdaling zien per aandeel van $ 1,15 naar $ 0,10. Er was een omzetdaling van 40% op jaarbasis. Het Koreaanse Samsung Electronics kwam eveneens met tegenvallende cijfers. De winst daalde met bijna 70%. Het vierde kwartaal 2022 was het slechtste in acht jaar. De cijfers van chipmaker AMD waren iets beter dan verwacht. Maar dat kwam omdat het bedrijf in oktober al had gewaarschuwd. De koers steeg woensdag op basis van de cijfers met 13%. Het is duidelijk dat de chipsmarkt zeer wisselvallig is met alle gevolgen voor de omzet en winstcijfers die in deze sector opereren. Bedrijven hebben soms zelf nauwelijks echt zicht op de ontwikkelingen. Het Nederlandse ASMI deelde enkele weken geleden mee dat de omzet niet op € 645 mln uit zou komen maar 12% hoger. Dit kwam omdat sinds eind oktober in plaats van € 650 mln er   € 820 mln aan orders binnenkwamen, vooral in de laatste weken van 2022 volgens het bedrijf. De koers is dit jaar daardoor met ruim 40% gestegen. Het is voor de analisten lastig om een goed fundamenteel oordeel te vormen. Soms worden de aanbevelingen gebaseerd op de ontwikkeling van de prijzen voor tweedehandschips. Daar komt bij dat er niet één chipmarkt is maar diverse. Fabrikanten van geheugenchips verlagen hun vooruitzichten omdat consumenten blijkbaar minder computers kopen. Thuiswerken is niet meer noodzakelijk en dus ook de aanschaf van een snelle computer voor online vergaderen. Daar staat tegenover dat de auto-industrie, mede door de toenemende vraag naar elektrische auto’s, nog altijd tekorten aan chips hebben en de fabrikanten meer investeren. Ook vanuit de industrie is de vraag naar chips groot. Wat opvalt is dat de investeringsplannen, in tegenstelling tot de crisis in 2008, niet worden teruggeschroefd. Integendeel, mede door de steun van overheden zijn er enorme investeringen. Intel wil de komende jaren € 80 mrd investeren in Europa. Zuid-Korea heeft een programma mede door belastingvoordelen van $ 450 mrd. De conclusie is derhalve simpel. Er is een enorme groei in de sector maar dat met volatiele aandelenkoersen.

 

Meer actueel

Beleggers moeten hun huiswerk doen
31 maart 2023

Beleggers moeten hun huiswerk doen

Een gevaarlijk jaar voor obligatiebeleggers, dat staat hier vaker. Zeker voor de eigenaren van leningen aan Credit Suisse. En dan specifiek voor de houders van Contingent Convertibles.
Lees verder
Vrijdag-blues
27 maart 2023

Vrijdag-blues

27 maart 2023 Als een hond die achter zijn eigen staart aanrent. Zo valt de situatie afgelopen vrijdag op de beurs voor het aandeel Deutsche Bank te omschrijven. Alles valt te verzekeren. Zo ook de obligatieleningen van Deutsche Bank. In het financiële woordenboek staat dit voor Credit Default-Swaps (CDS). Institutionele beleggers kopen deze CDS om […]
Lees verder