Voetbal aandelen

26 april 2021

Terwijl de meest koersen vorige week maandag daalden, schoten die van een specifieke sector omhoog namelijk die van voetbal aandelen. De koers van Juventus steeg met bijna 18%.

De koers van Manchester United steeg, zij het minder, met 6%. De reden voor de stijging was het bericht dat een aantal voetbalclubs een nieuwe competitie wilde starten onder de naam Super League. Maar na bekendmaking van de plannen kwam er een VAR moment. En na het “bestuderen van de beelden” werd het plan alsnog afgeblazen. De enorme negatieve reacties—met name van supporters- op het Super League plan zorgden ervoor dat de meeste clubs die eerst ja zeiden zich alsnog terug trokken.

De kern van de kritiek was dat de clubs werden weggenomen van de “gewone” trouwe fans ten behoeve van het grote geld. Een wat overdreven heden stelling. Veel voetbalclubs zijn immers in handen van kapitaalkrachtige partijen die daardoor in staat zijn de beste spelers te kopen. Het Franse PSG is zo’n voorbeeld. Een van de redenen voor het creëren van een Super League was dat de grote voetbalclubs vaker tegen elkaar zouden spelen. Zo hebben in de voetbalhistorie Bayern München en Barcelona minder dan 12 keer tegen over elkaar gestaan. De reden hiervoor is het knock-out systeem dat in de huidige Champions League wordt gehanteerd. In de Amerikaanse sporten is dit niet mogelijk. Hier zijn zogenoemde gesloten competities en spelen de grote ploegen vaker tegen elkaar. De Super League zou ook een gesloten competitie zijn. Om de uiteindelijke winnaar te bepalen wordt er gespeeld volgens het “best of seven” principe. Wie vier keer wint mag zich kampioen noemen. En vervelen gaan zulke wedstrijden nooit want het zijn topteams die tegen elkaar spelen. Het is wellicht daarom dat volgens Forbes van de 50 meest waardevolle sportploegen wereldwijd er 43 Amerikaans zijn. De opbrengsten per wedstrijd zijn in de NFL in de VS ruim $ 60 mln per wedstrijd. Die van de Champions League komen niet verder dan $ 25 mln per wedstrijd. Het is de verklaring waarom de koersen van voetbalclubs  omhoog schoten na bekendmaking van de plannen. Niet alleen zouden de inkomsten van de clubs stijgen, er zou ook meer stabiliteit in de inkomsten zijn. Op dit moment zijn de inkomsten teveel afhankelijk van het schot op de paal of een scheidsrechterlijke dwaling. De koers van Juventus staat inmiddels lager dan voor de aankondiging van de plannen. Volgens Dick Advocaat komt er in de toekomst vast wel een Super League. Daar moeten beleggers in deze sector op wachten.