Tussentijdse verkiezingen

7 november 2022

Vlak na de officiële aankondiging van de renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank (FED) stond de Dow Jones op een winst voor de dag van 1%.

De dag werd echter afgesloten met een koers verlies van bijna 2%. En dat in slechts 90 minuten. Met name gebeurde dit tijdens de toelichting van FED voorzitter Jerome Powell. Het ging er niet om wat hij zei maar vooral wat hij niet zei. Namelijk dat de komende tijd de verhogingen van de rente wat minder groot zullen zijn. Het gegeven dat dit ontbrak zorgde ervoor dat automatische handelsprogramma’s gingen verkopen. Dit soort programma’s reageren op teksten en als er iets ontbreekt reageren deze met de instructie “verkopen”.

Zoals aangegeven in FT20VS-2022 is de beweeglijkheid na een FED bijeenkomst het grootst. Ook aanstaande donderdag 10 november zal de beweeglijkheid groot zijn. Dan komen namelijk de inflatiecijfers. Zij het dat het een uur voor aanvang van de officiële handel is. Maar de computer gerelateerde programma’s handelen vooral in de termijncontracten op aandelen en daar kan 24 uur  per werkdag in worden gehandeld. De cijfers over de geldontwaarding komen twee dagen nadat de Amerikanen naar de stembus zijn gegaan voor de zogenaamde midterms elections. Er wordt dan gekozen wie de staat mag vertegenwoordigen in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. Als we de verkiezingsretoriek volgen dan zijn het de belangrijkste verkiezingen ooit. Maar waar het in de basis omgaat is of president Biden met zijn Democratische partij de meerderheid in beide volksvertegenwoordigingen behoudt. Wat betreft de Senaat is er weinig duidelijkheid maar de belangrijkste, het Huis van Afgevaardigden, lijken de Republieken de meerderheid te krijgen. Het voornaamste thema is ditmaal — niet verwonderlijk — de inflatie. Veel Amerikanen worden relatief zwaar getroffen door de hogere inflatie. De Republikeinen beschuldigen de Democraten ervan dit te hebben veroorzaakt. Dat politiek opportunistisch is blijkt hier wel uit. Immers een deel van de inflatie komt door de hogere energieprijzen maar ook door de stimuleringsprogramma’s die de overheid invoerde om de gevolgen van de COVID-19 pandemie te verzachten. Amerikanen kregen extra geld in hun portemonnee en gingen dat besteden wat de prijs van goederen deed stijgen. Het eerste (en grootste) programma werd ingevoerd door de Republikeinse president Trump. Als de Republikeinen de meerderheid krijgen in het parlement dan kan president Biden zijn plannen niet gemakkelijk doorvoeren. Dat lijkt negatief maar het is wellicht gunstig. We hebben de afgelopen weken in het Verenigd Koninkrijk gezien dat een grote meerderheid in het parlement niet bepaald leidt tot rust op de financiële markten. Ook de historie lijkt te duiden dat een “gridlock” zoals het wordt genoemd niet tot onrust leidt. In 2010 steeg de indexen in de eerste dagen met 100%. Het moge dan de belangrijkste verkiezingen ooit zijn, na een paar dagen is het geen nieuws meer.