Tokyo 2020

26 juli 2021

Een ongeschreven economische wet zou stellen dat het land dat Olympische Spelen organiseert kort daarop in een recessie terecht komt. Er zijn voorbeelden ten over.

West-Duitsland organiseerde in 1972 de Spelen. Kort daarop kwam er een zware recessie. Griekenland was de gastheer in 2004. De Eurocrisis een kleine tien jaar later kwam vooral door de problemen in Griekenland. Ook Brazilië had een economische terugslag nadat zij in 2016 de Spelen organiseerde. Op zichzelf is het niet vreemd dat het organiserende land na afloop van de Olympische Spelen een groeivertraging laat zien. Om gastheer te zijn moet er vaak enorm worden geïnvesteerd door de overheid.

En dat niet alleen in sportaccommodaties of de gastenverblijven voor de sporters maar ook in infrastructuur. Die economische impuls verdwijnt als het Olympische vuur gedoofd is. Dat zou betekenen dat Japan de komende tijd een economische krimp zal laten zien en derhalve als beleggingsland niet interessant is. Echter de economische krimp heeft al plaatsgevonden. In 2020 kromp de economie met 4,8%. Dat kwam zeker niet door de Olympische Spelen want die vinden dit jaar  plaats. De oorzaak van de teruggang in economische activiteit kwam net als in andere landen door Covid-19. Ook de verhoging van de BTW zorgde voor verminderde consumptie. Relatief gezien is overigens de 4,8% beperkt, zeker in vergelijking met de Verenigde Staten. Echter in tegenstelling tot de VS is er nauwelijks sprake van herstel. In het eerste kwartaal dit jaar kromp de economie nog met 0,9%. En ook over het afgelopen 2e kwartaal verwacht men een krimp. We zien dit ook terug in de Japanse aandelenmarkt. De Nikkei 225 is dit jaar slechts met 0,38% gestegen. Door de daling van de Japanse yen is het resultaat op Japanse aandelen negatief. In tegensteling tot Europese en Amerikaanse aandelenindices boekt de Nikkei nog geen koersrecords. Met een stand van 27.500 is deze nog ver weg van het koersrecord van 40.000 dat in 1989 op de schermen kwam. Echter kijken we naar de afgelopen vijf jaar dan steeg de Japanse beurs met 80% versus 40% voor de StoXX600. Ondanks die stijging is de Nikkei225 een van de goedkoopste met een koerswinstverhouding van 24 versus 35 voor Amerikaanse aandelen. Ook balanstechnisch zijn Japanse aandelen sterk. 55% van de Japanse bedrijven hebben een kasoverschot. In Europa is dat 17%. Vandaar dat veel strategen positief zijn op Japan. Dividendverhogingen en aandeleninkoop kunnen ervoor zorgen dat ook de Nikkei weer koersrecords kan gaan boeken.