Technologiefondsen

30 april 2021

De kwartaalresultaten waren wederom beter dan verwacht bij Amazon.com. Recordwinst en recordomzet. Maar er zijn twee problemen voor de aandeelhouders.

Dat is dat het bedrijf geen dividend uitkeert aan haar kapitaalverschaffers noch dat het aandelen inkoopt. Het is wat vroeger een 0% eeuwig durende lening werd genoemd. Men leent geld met de belofte van de schuldenaar dat deze geen rente of de hoofdsom behoeft terug hoeft te betalen. Nu is een aandeel natuurlijk wel anders dan een obligatie. Want aandeelhouders Amazon.com hebben in de afgelopen jaren fenomenale rendementen behaald. Zoals de indicaties nu zijn zal met opening van de handel het aandeel op de hoogste prijs noteren ooit. En het gegeven geen dividend te krijgen is dan een detail.

De presentatie van de cijfers van Amazon.com was de laatste van de grote technologische bedrijven. Er kunnen nauwelijks teleurstellingen bij worden genoteerd. Wellicht was de koersreactie van Apple op de cijfers teleurstellend. Maar ook aandeelhouders Apple mogen niet klagen. De koers van het aandeel staat weliswaar 8% lager dan haar hoogste koers men beloont haar aandeelhouders wel met een dividendrendement van 0,6%. Maar belangrijker wellicht is het forse inkoopprogramma dat ruim $ 90 mrd bedraagt. De koers van Facebook steeg met meer dan 7% na de gepubliceerde cijfers. Analisten worden steeds positiever over het aandeel gezien de stijgende advertentie-inkomsten. Deze was het sterkst in de afgelopen drie jaar. Over de mogelijke gevolgen van het conflict met Apple maken de meesten zich geen zorgen. De nieuwste software van Apple op de iPhone zal ervoor kunnen zorgen dat iPhone-gebruikers minder advertenties krijgen te zien. Ook de cijfers van Alphabet waren veel beter dan verwacht. Met een koerswinst van meer dan 36% dit jaar behoort het tot een van de beste van de technologiefondsen. Het bedrijf keert geen dividend uit maar koopt wel voor ruim $ 50 mrd aan aandelen in. En tot slot ook de cijfers van Microsoft waren beter dan verwacht. Dat de koers negatief reageerde op de cijfers was vooral te wijten aan de afzwakkende groei in de cloudservice. In december was er nog een groei van 48% bij Azure, nu was het “slechts” 46%. In de afgelopen maanden was de koersontwikkeling van de technologiefondsen relatief slechter dan bijvoorbeeld die van financiële en energiefondsen. Terwijl de S&P500 koersrecords boekte bleef de Nasdaq achter. De kwartaalcijfers geven aan dat de grote technologiefondsen nog altijd sterk groeien en dat de hogere waardering (Amazon.com bijvoorbeeld een koerswinstverhouding van 83) ook een onderliggende oorzaak hebben. Van het veranderde gedrag  als gevolg van het Covid-19 virus profiteren deze bedrijven volop. Om consumenten te bereiken wordt er meer geadverteerd wat in het voordeel is van zoals gemeld Facebook maar ook voor Alphabet. Door thuiswerken groeit de vraag naar cloudservice wat niet alleen positief is voor Microsoft maar ook voor Amazon.com. Ook het online winkelen is een impuls voor de laatste. Het lijkt er niet op dat dit heel snel gaat veranderen dus is er geen reden om negatief te zijn op de sector.