Stress verminderd op de markten

22 juni 2020

Vier van de vijf fondsbeheerders die meededen aan enquête van Bank of America deze maand menen dat Amerikaanse aandelen zijn overgewaardeerd. Het hoogste percentage sinds 1998.

De gemiddelde koerswinstverhouding is nu 30, tweemaal zo hoog als het historisch gemiddelde. Echter ondanks dat kan het 2e kwartaal 2020 het beste worden in meer dan 20 jaar. De stijging met nog ruim een week te gaan dit kwartaal is 20%. Niets lijkt de aandelenbeleggers tot verkopen aan te zetten. De wereldwijd dramatische economische cijfers niet. Ook een groot financieel schandaal bij het Duitse Wirecard niet. Evenmin de schermutselingen tussen India en China noch de oplopende spanningen tussen Korea. Ook de twijfel of “vriend van de aandelenmarkten” president Trump wel herkozen gaat worden over vijf maanden is geen reden om fors te verkopen.
Zelfs berichten over een mogelijke tweede golf van het Covid-19 virus in China werd ter kennisgeving aangenomen. Natuurlijk is een groot deel van de stijging van de aandelenindices te verklaren door de stijging van de technologiefondsen. Als er een sector is die geprofiteerd heeft van deze crisis dan is het deze wel. Grote winnaars zijn Amazon.com, Microsoft en Apple. Hun marktwaarde dit jaar is alleen al met $ 889 mld gestegen. De eerste twee zijn redelijk te verklaren omdat werknemers thuis werken. Iets minder gaat deze verklaring op voor Apple. Behalve de aandelenmarkten zijn er meer financiële markten waar een positieve stemming kan worden gesignaleerd. Deze week kwam de index van investeringswaardige bedrijfsleningen uit op 2,23%. Het laagste niveau aller tijden. In februari voordat de paniek toesloeg was dit 2,26% en het rendement bereikte in maart 4,7%. De melding dat de centrale banken hun zogenoemde swaplijnen gaan verminderen is ook een teken dat de rust aan het terugkeren is. Deze swaplijnen waar de Amerikaanse centrale bank direct dollars leent aan andere centrale banken werd in maart opgezet om spanningen in de geldmarkten te verminderen. In eerste instantie was het opgezet voor zes maanden maar dat lijkt niet langer nodig. Lagere leningskosten en geen spanningen in de geldmarkt komen banken goed uit. Want het is met name deze sector die het zwaarst is getroffen. De Europese banken index is dit jaar met 34% gedaald. Echter in juni is de index met 6,5% gestegen. Als banken verder gaan herstellen zullen de aandelenindices ook verder kunnen stijgen. Veel van de geraadpleegde fondsbeheerders zullen hun kaspositie hoog hebben. En zullen vroeg of laat moeten gaan kopen.