Sterke toename nieuwe bedrijven

27 september 2021

“De berichten over mijn dood zijn sterk overdreven”; aldus Mark Twain in een telegram vanuit Londen. De schrijver reageerde op berichten die in de Verenigde Staten circuleerden. 

Twain staat bekend om zijn uitspraken. Over de Duitse taal zei hij: “Als een Duitser een zin induikt zie je hem pas weer terug aan de andere kant van de Atlantische oceaan naar boven komt met het werkwoord in zijn mond”. Ook voor beleggers had hij een tip. “Oktober is een slechte maand om in aandelen te beleggen. Net als de andere 11 maanden”. Twain leefde rond 1900. Een tijd waar de Verenigde Staten opkwam als wereldmacht. Ook waren er vele innovaties van auto’s tot vliegtuigen.

Heden ten dage verschijnen er steeds meer boeken over de ondergang van de Verenigde Staten als wereldmacht. De schaamtevolle aftocht van het Amerikaanse leger uit Afghanistan eind vorige maand is volgens sommigen daar het voorbeeld van. Maar ook de Amerikaanse bedrijven lijken steeds minder belangrijk te zijn op het wereldtoneel. President Biden wees daar recent op. Hij vreest dat Chinese bedrijven Amerikaanse gaan overvleugelen. Elon Musk, de oprichter van Tesla, klaagt erover dat jonge afgestudeerde studenten weinig innovatieve denkkracht hebben. Tien jaar geleden wees economist Tyler Cowen al dat de Amerikaanse economie aan de vooravond stond van de “grote stagnatie”. Hij baseerde dat op het gegeven dat in 1980 4% van de Amerikaanse werknemers in dienst waren van een bedrijf dat minder dan een jaar oud was. In 2010 was dat gedaald naar 2%. Maar het lijkt erop dat de Covid-19 pandemie dat heeft veranderd. Aanvragen voor nieuwe bedrijven steeg in de eerste zes maanden van dit jaar naar 2,8 mln. Dat was 60% meer dan een jaar daarvoor. De nieuwe bedrijven zijn zeer divers. Van winkelbedrijven tot vervoerders. Veel bedrijven zijn opgericht door personeel van grote bedrijven die thuis werkten. In de ogen van econoom Milton Friedman zijn vaak dit soort bedrijven de aanjagers van economische activiteit. Maar ook grote bedrijven de zogenaamde Unicorns (met een kapitalisatie van meer dan $ 1 mrd) nemen toe. In 2019 bereikte gemiddeld 5 bedrijven per maand een dergelijke status. Sinds 2020 is dat aantal toegenomen naar 12 per maand. Ook deze bedrijven geven een positieve input aan de groei van de Amerikaanse economie. Met de problemen rondom het Chinese Evergrande is de kans op een terugval van China aannemelijk. Het kan zelfs positief zijn voor de Amerikaanse economie. Twain had het al voorspeld.