SPAC

Begin jaren zestig was er een grote beleggingsfraude. Onder leiding van Bernie Cornfeld konden beleggers via deur-aan-deur verkopers investeren in Funds of Funds IOS.

Het beloofde hogere rendementen en minder risico. Het resultaat was uiteindelijk een grote fraude waar veel beleggers geld aan verloren. Afgelopen week kwam er ook een soort Fund of Funds naar de beurs. Namelijk een beleggingsfonds in de vorm van een ETF dat belegt in SPAC’s. In de Amerikaanse media worden SPAC’s al snel vertaald met “blanco cheque” bedrijven.

SPAC is de afkorting van Special Purpose Acquisition Companies. In Nederland is er ook een voorbeeld van. Twee jaar geleden kwam het Dutch Star Companies One (DSCO) naar de beurs. Het bedrijf had geen activiteiten maar beloofde met het ingelegde geld in een bedrijf te investeren. Twee jaar lang gebeurde er niets, althans officieel. In december 2019 besloot men over te gaan tot de koop van CM.com, een bedrijf begonnen in de dienstverlening voor SMS berichten en het regelen van betalingsverkeer bij de koop van tickets voor evenementen. De beursgang tegen een koers van € 15 was kort daarvoor afgeblazen door gebrek aan interesse. DSCO verwierf CM.com tegen een prijs van ongeveer € 10. Inmiddels staat de koers op bijna € 30. Duidelijk een succesverhaal. En die zijn er in de Verenigde Staten nog veel meer. Een voorbeeld is Virgin Galactic Holdings. Ook hier na een lange tijd rond de introductiekoers een stijging van meer dan 200%. Dit jaar is er een stortvloed van nieuwe SPAC’s. Afgelopen woensdag alleen al zes nieuwe fondsen met prachtige namen als Queens Gambit Growth Capital, verwijzend naar de Netflix serie over schaken. In totaal investeerden beleggers dit jaar nu ruim $ 20 mrd in de “blanco cheques”. In 2019, tot nu toe het recordjaar, was dit $ 82 mrd. De Wall Street Journal spreekt van een “invasie van SPAC’s”. Op dit moment jagen ruim 287 op privébedrijven waarin zij willen investeren. Natuurlijk zijn er successen te melden zoals DSCO. Maar veel SPAC’s eindigen ook zonder dat ze investeren en geven dan het geld terug aan investeerders. Deze teruggave is altijd minder dan oorspronkelijk werd geïnvesteerd want ook een SPAC heeft kosten. De druk om te investeren is groot. Duurde het in 2018 nog bijna anderhalf jaar voordat men een investering vond, in 2020 was dat vijf maanden. De vraag is of door de druk er goed wordt gekeken of het te kopen bedrijf aantrekkelijk is. Als er wordt gesproken van een bubbel in de markt dan lijkt het er duidelijk op dat dit in SPAC’s is.