17 april 2023

Somberheid niet gebaseerd op feiten

De macht van de Verenigde Staten is tanende. Dat is de algemene mening. Voorbeelden zijn er ten over. 80% van de Amerkanen denkt dat hun kinderen het later slechter hebben.

De laatste keer dat zovelen somber zijn over de vooruitzichten was tijdens de financiële crisis van 15 jaar geleden. Ook de politiek speelt in op dit negatieve sentiment. Donald Trump werd president met de leuze “Make Amerikca great again”. Nu hij zich opmaakt om weer gekozen te worden laat hij geen mogelijkheid onbenut om te wijzen dat zijn opvolger Joe Biden de afgelopen jaren de zaak economisch weer uit de hand heeft laten lopen. Internationaal kan de Verenigde Staten ook op veel kritiek rekenen. President Lula van Brazilië verwijt de VS dat zij de oorlog in Oekraïne eerder vergroot dan naar een oplossing zoekt.

Verder vindt president Macron dat Europa niet de weg moet volgen van de VS inzake de kwestie rondom Taiwan. Vele boeken zijn er geschreven over de neergang van de VS als wereldmacht. Andere landen zouden die rol overnemen zoals China en India. Maar de meeste theorieën zijn al meer dan 20 jaar oud. The Economist zet in een artikel deze week wat kanttekeningen bij de ondergang van de VS. Het is nog altijd het rijkste, meest productieve en de meest innovatieve grote economie. In 1990 kwam 25% van het totale wereld Bruto Nationaal Product (BNP) uit de VS. Dat is nu 33 jaar later nog altijd een kwart ondanks de enorme groei van China. Kijken we naar de G-7 dan was het Amerikaanse aandeel in de BNP van de zeven grootste landen in 1990 40% en dat is nu opgelopen naar 58%. De groei van de Amerikaanse economie komt vooral door de groei van de werkende bevolking. Sinds 1990 is het aantal werknemers met 33% gegroeid. In Europa en Japan is die groei 10%. De groei in de VS is met name in het segment hoog opgeleide werknemers. Kritiek is dat de welvaart in de VS ongelijk is verdeeld. Nog altijd zijn de sociale voorzieningen in de VS minder goed dan in Europa. Maar ook daar is er een verbetering. De laagste inkomens in de VS zijn sinds 1990 met 74% gestegen. Voor velen is de VS nog altijd het beloofde land. En dat draagt bij aan de groei. Immigranten maken voor 17% deel uit van de werknemers. Dat zijn ook veel jonge en hoog opgeleide. Op innovatie is het land nog altijd voorloper. 20% van alle patenten is in handen van Amerikaanse bedrijven. Dat is meer dan Chinese en Duitse bedrijven hebben. Het Amerikaanse bedrijfsleven besteedde aan onderzoek en ontwikkeling in 2021 $ 200 miljard. Van de producten die daaruit voortkomen profiteert de hele wereldbevolking in de vorm van iPhone of Tesla. Door het enorme bedrag aan onderzoek zal het innovatieve karakter van de Amerikaanse economie voorlopig onbetwist blijven. Ook beleggers profiteren. De S&P500 boekte sinds 1990 een rendement van 300%. Beleggingen in andere landen komen niet verder dan 75% in dezelfde periode. Mark Twain zei het al meer dan honderd jaar geleden: “Berichten over mijn dood zijn schromelijk overdreven”.

 

Meer actueel

Japanse aandelen populair
22 mei 2023

Japanse aandelen populair

22 mei 2023 1990 was een bijzonder jaar. Oekraïne en andere voormalige Sovjetstaten werden onafhankelijk. Michael Gorbatsjov gaf toestemming zodat Oost– en West-Duitsland samen konden gaan. De S&P500 stond rond 350 (nu 4100) en de Dax noteerde rond de 1500. Afgelopen vrijdag sloot de Duitse index op het hoogste niveau aller tijden op 16.275. De […]
Lees verder
Crowded trade
19 mei 2023

Crowded trade

Amerikaanse analisten zijn altijd op zoek naar mooie vergelijkingen voor de ontwikkelingen van de aandelenmarkt. De laatste vergelijking is de “eendenmarkt”.
Lees verder