Softbank verkoopt

14 september 2020

9/11 is nog altijd een datum waar veel Amerikanen bij stilstaan. Het is inmiddels 19 jaar geleden dat vliegtuigen in het WTC invlogen. Ook het Pentagon werd getroffen.
Niet eerder werd Amerika aangevallen op eigen grondgebied met uitzondering van Pearl Harbor. Tot op heden kunnen we constateren dat het ook niet meer is gebeurd. De oorlog tegen het terrorisme lijkt in het voordeel van de Amerikanen te zijn beslist. Afgelopen vrijdag 9/11 2020 was dan weliswaar een dag dat men herdacht maar voor de rest was het een normale beursdag.
En normaal nu is in september 2020 een stijging van de Dow Jones en S&P500 en een daling van de Nasdaq-index. En het laatste is nu het belangrijkste aandachtspunt voor beleggers. De daling van de aandelen in de technologiesector. Vorige week besteedden we daar al aandacht aan. Ook deze week waren deze aandelen de grootste dalers. Voor de week was er een verlies van 4,1% waarmee het maandverlies uitkomt op 7,8%. Natuurlijk moet de daling in perspectief worden gezien. In augustus steeg de Nasdaq index met 9,5%. De jaarwinst staat nog op bijna 21%. Veel analisten proberen een verklaring te vinden voor de plotselinge daling in september. Volgens sommigen is het gewoon een seizoeneffect. Sinds 1950 staat de maand september bekend als slechtste maand van het jaar. Nog slechter dan oktober ondanks de krach in 1987 en 2008. Andere analisten kijken meer fundamenteel dan psychologisch naar de daling. De technologiesector was simpelweg te duur. Een correctie kon niet uitblijven. Maar het timen van een correctie is altijd lastiger dan het voorspellen ervan. Vorige week wezen we al op de nieuwsberichten dat de enorme stijging van de sector kwam door het kopen van opties door het Japanse Softbank. In totaal zou men via het investeren van 4 mld dollar in opties. Dat zou het beleggingsfonds recht geven op het kopen van 30 mld dollar. Een duidelijk hefboom investering die op speculatie zou wijzen. En met de meeste speculanten loopt het slecht af. Maar er moet nuance worden aangebracht. Softbank verkoopt haar Britse deelneming ARM voor een bedrag van $ 40 mld. De officiële bekendmaking zou vandaag zijn. Oftewel Softbank heeft genoeg liquiditeiten om haar optiepositie uit te kunnen oefenen. Zoals we vorige week al stelden, wellicht is het geen speculatie maar een voorbelegging. Van grotere invloed is misschien de handelswijze van particuliere beleggers. Volgens de Options Clearing Corporation hebben kleine beleggers (zij die minder dan 10 contracten kopen) een positie van bijna $37 mrd aan optiepremie. Dat versus de grotere beleggers (meer dan 10 contracten) die boven de $ 20 mrd zitten. Dat duidt inderdaad op speculatie onder de kleinere of zoals het tegenwoordig heet RobinHood beleggers. Het is een regel dat als ook de kleinere belegger groot gaat speculeren een reactie op de beurzen komt. Vraag is natuurlijk of deze “regel” ook in 2020 gevolgd zal worden. Veel grotere beleggers zijn per saldo onderbelegd. Een daling van de tech-aandelen zal wellicht door hen als mogelijkheid worden aangegrepen om de posities te vergroten.