18 september 2023

Shell

18 september 2023

Het was geen item waarmee het NOS journaal opende. Eigenlijk was er heel weinig aandacht voor een nieuw record op de Amsterdamse beurs. Wellicht omdat Shell geen Nederlands aandeel meer is.

De koers van het voormalig Koninklijke Olie kwam boven de € 30 uit. Op basis van de afgelopen vijf jaar de hoogste koers. In mei 2018 kwam de koers uit op 31,35. Vrijdag sloot het aandeel op € 30,39. Strikt genomen staat het aandeel hoger dan vijf jaar geleden omdat aandeelhouders dividend hebben ontvangen wat van de koers afgaat. In die redenatie staat de koers eigenlijk op het hoogste niveau in de afgelopen 20 jaar. Of eigenlijk de hoogste koers aller tijden.

Kijken we op de grafiek dan was 23 jaar geleden de topkoers van € 37,50. Maar in de jaren hebben aandeelhouders vergoeding ontvangen over hun investering in het bedrijf. Het historisch rendement ligt rond de 3,7% en dat levert voor 23 jaar een inkomstenstroom op van meer dan € 25. Maar het is voor de aandeelhouders geen rustige belegging geweest, zeker de afgelopen jaren. Drie jaar geleden noteerde het aandeel nog minder dan €10. Die (naar nu blijkt) lage koers kwam door enerzijds de Covid-19 pandemie. Dit zou zorgen voor economische stilstand waardoor de vraag naar producten van Shell sterk zou verminderen. De onderneming moest zelfs besluiten om het dividend te verlagen, iets wat het nooit eerder had gedaan. We zouden kunnen stellen dat op het huidige koersniveau de teleurstelling om de verlaging is verwerkt. De vraag is natuurlijk of de recente koersstijging nog verder kan gaan. De oorzaak voor de stijging van de afgelopen weken is de hogere olieprijs. Sinds het begin van het jaar is de prijs voor een vat Brent gestegen met ruim 13%. De belangrijkste oorzaak is de verminderen van de olieproductie door Saoedi-Arabië en Rusland. Goed voor 40% van de totale wereldproductie. Het lijkt er niet op dat in dat beide landen op korte termijn hun productie gaan verhogen. Dat geeft steun aan de koers van Shell. Analisten hebben € 37 als koersdoel gemiddeld staan. Relatief gezien is het aandeel op het huidige koersniveau ook niet overgewaardeerd. De huidige koerswinstverhouding is minder dan 8 en het dividendrendement is rond de 3,5%. De kans dat op korte termijn het dividend wordt verlaagt is klein gezien de kaspositie. Eerder kan worden gerekend op stapsgewijze verhogingen. De grootste bedreiging voor de koers is een recessie in de Westerse wereld. Dat kan ervoor zorgen dat de vraag naar olieproducten vermindert. Echter een recessie in de Verenigde Staten wordt al een jaar voorspeld. Er speelt voor specifiek de oliesector nog echter een ander probleem. Het is een industrie die het milieu belast. Om die reden hebben de afgelopen jaren diverse grote beleggers besloten om niet meer in de sector te investeren en hun belangen te verkopen. Een dergelijke afweging moet elke belegger zelf maken. Feit is wel dat de olie-industrie op dit moment essentieel is voor de economische groei en dat dit niet zomaar anders kan. Wij blijven

Meer actueel

WeWork
13 november 2023

WeWork

13 november 2023 Begin van de week vroeg onroerend goed -fonds WeWork uitstel van betaling aan. De meeste financiële crisissen beginnen vaak met problemen in de onroerend goed-sector. Als het slecht gaat met onroerend goed en er faillissementen volgen zorgt dat ervoor dat banken fors moeten afschrijven en verliezen boeken. Dat heeft als gevolg een […]
Lees verder
Resultaten vallen niet tegen
10 november 2023

Resultaten vallen niet tegen

Net niet. De daling van de S&P500 gisteren (9 november) zorgde er niet voor dat een 19-jarig record werd verbroken. Het record van het aantal winstdagen achter elkaar.
Lees verder