September bijna voorbij

28 september 2020

Nog enkele dagen en september is voorbij. Ook dit jaar heeft de maand de eer gehouden als slechte beleggingsmaand. Europese markten deden het relatief nog goed.
De Stoxx600 daalde met 3%. Dat zorgt ervoor dat waarschijnlijk dit kwartaal met een miniem verlies wordt afgesloten. Op dit moment is het verlies 1,3%. De Amerikaanse aandelenmarkten deden het in september slechter. De S&P500 index daalde met 5,8%. De Nasdaq ontwikkelde zich nog slechter met een daling van 7,3%. Maar in tegenstelling tot Europa zijn de Amerikaanse indices wel positief voor het kwartaal. Voor de S&P500 6% en de Nasdaq met 8,5%.
In dat licht gezien is de daling wellicht te verklaren. In augustus leken sommige koersen alleen maar te kunnen stijgen. Tesla is het voor de hand liggende voorbeeld. Deze maand is de koers met 18% gedaald. Vrijdag is de koers met 5% hersteld anders was er een kwart van de beurswaarde afgegaan in de moeilijke maand september. Maar voor het jaar is de winst nog altijd 386%. Apple is het andere bekende voorbeeld. De koers is deze maand met 12% gedaald. De komende weken zal moeten uitwijzen of de vele strategen die stelden dat het aandeel op een reactie kan worden gekocht opgeld doet. Ondanks de slechte performance van de diverse indices zijn er de afgelopen weken veel nieuwe bedrijven naar de beurs gebracht. Snowflake is daar het bekende voorbeeld van. Ook andere bedrijven die op korte termijn niet winstgevend zullen zijn worden fors gekocht. Men spreekt al van “the flight into crab” oftewel vlucht in waardeloze aandelen. Overigens niet alleen op de Amerikaanse markt. Op de Brusselse beurs was de introductie van UnifiedPost (digitalisering van facturen) de meest succesvolle introductie in 20 jaar bij onze zuiderburen. Op basis van het laatste zou kunnen worden gesteld dat we in een speculatieve fase zijn beland. Dat wordt ook beweerd gezien het gedrag van de daghandelaren. Deze groep (de RobinHood beleggers, vernoemd naar de discountbroker) is nu verantwoordelijk voor 20% van het handelsvolume in de VS. Ten opzichte van een jaar geleden was dit nog 10%. Hierdoor stellen sommige strategen dat september een voorproefje geeft wat nog komen gaat. Zeker nu de onrust rondom het Covid-19 virus aan het toenemen is waardoor economieën wellicht nog een terugval krijgen. En daar komt nog bij de mogelijke onrust rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Als inderdaad de huidige president Trump straks de verkiezingsuitslag niet accepteert kan de onrust de rest van het jaar duren. Vraag natuurlijk is waar nu in te beleggen. Nederlandse Staatsleningen zijn gevraagd maar leveren nauwelijks een rendement (FT18R-2020). Alternatieven als onroerend goed zijn er alleen in specifieke sectoren zoals distributiecentra en ziekenhuizen. Maar ook hier zijn de prijzen fors gestegen. Dat geldt ook voor private equity. Volgens analisten bij Bernstein zijn bij deze fondsen de liquide middelen op historisch hoog niveau. En dat levert voor beleggers uiteindelijk niets op. Derhalve ook voor het 4e kwartaal lijken waarde-aandelen de juiste keuze.