Scherpe stijging Nikkelprijs

14 maart 2022

Nikkelen Nelis was een personage gecreëerd door de cabaretier Wim Sonneveld. Hij kwam over als een armoedig type die onderaan de samenleving leefde.

Nikkel heeft de reputatie van een goedkoop product. De Amerikanen hebben met de uitdrukking “nickel-and-dime” het over goedkoop of derderangs. Deze week was de situatie rondom nikkel echter totaal anders. De prijsstijging op de Londen Metal Exchange naar $ 100.000 zorgde ervoor dat de handel zelfs werd stilgelegd. Enkele weken geleden was de prijs nog rond de $ 25.000. Nikkel was niet de enige grondstof die fors in prijs steeg.

De olieprijs bereikte meer dan $ 130 per vat. Ter herinnering, twee jaar geleden was er nog een moment dat de prijs negatief was. Voor de duidelijkheid, dat was in de papieren handel en had meer te maken met het afhandelen van speculatieve posities. Hetzelfde geldt voor de prijsstijging van nikkel. Volgens de Financial Times zorgde, de “Steve Jobs van de metalen”, voor de dramatische prijsontwikkeling. Hij zou enorme shortposities hebben opgebouwd die hij gedwongen moest afbouwen. De prijsstijgingen komen dus niet alleen voort uit de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat Rusland minder nikkel exporteert. De productie uitval kan niet snel door andere landen zoals Brazilië en Indonesië worden opgevangen. Immers in de afgelopen jaren is er (door de relatief lage prijs) weinig in mijnen geïnvesteerd.  En dat geldt voor meer grondstoffen. Oliebedrijven hebben immers de afgelopen jaren ook weinig geïnvesteerd om aandeelhouders te behouden en meer kapitaal uit te keren. Vraag is natuurlijk hoe een en ander de komende maanden zich zal ontwikkelen. Een snel einde van de oorlog zal zeker prijsdalingen in grondstoffen veroorzaken maar haalt het basisprobleem niet weg. Het is dan ook onverstandig om op de ontwikkelingen van nu een beleggingsbeleid op te baseren. Wie, zoals sommige banken, twee jaar geleden had besloten om uit de oliewaarden te stappen gezien de slechte vooruitzichten had duidelijk een verkeerde beslissing genomen. Oliewaarden (zie FT5VS-2022) hebben enorme koersstijgingen geboekt in de afgelopen anderhalf jaar. Dat het huidige conflict zorgt voor veranderingen bij bedrijven lijkt duidelijk. Net als twee jaar geleden de pandemie zorgde voor aanpassingen. Goedkoop importeren vanuit China was aantrekkelijk totdat fabrieken sloten als gevolg van de lockdown door de overheid. Als antwoord werd productiecapaciteit teruggehaald naar de Verenigde Staten of Europa. Hetzelfde ziet men nu. Bedrijven moeten zich nu in een snel tempo minder afhankelijk maken van Rusland. Dat is natuurlijk niet binnen 24 uur geregeld maar ook weer met verwijzing naar twee jaar geleden gaat het sneller en efficiënter dan sommigen voor mogelijk hielden. Dat betekent dat beleggers zich moeten blijven richten op die bedrijven die financieel gezond zijn en met een management dat adequaat weet te reageren.