Records op beurzen

24 augustus 2020

Het was de afgelopen week er weer eentje met volop records. Niet alleen de kortste bearmarkt ooit (FT15VS) , maar ook een bedrijf dat in beurswaarde een mijlpaal doorbrak.
Verder kon ook Tesla een record boeken. Deze week steeg de koers met 25% en daarmee is het aandeel in 12 maanden tijd 800% gestegen waarvan de helft alleen al dit jaar. Met de huidige beurswaarde betekent dit dat per geleverde auto deze een waarde vertegenwoordig van $ 1 mln. Ter vergelijking: voor een auto geproduceerd door General Motors is dit $ 10.000.
De reden voor de stijging van de automobielfabrikant was dat de aandelen worden gesplitst. Voor elk oud aandeel krijgt de belegger vijf nieuwe. Een aandelensplitsing echter voegt fundamenteel niets toe aan het bedrijf. Ook Apple splitst haar aandelen en sinds die mededeling is de koers verder gestegen waardoor de totale beurswaarde uitkwam op een mijlpaal van $ 2 biljoen oftewel 2.000 miljard. En dat voor een bedrijf dat jaren geleden bijna failliet was en dat in de ogen van veel analisten veel te dure telefoons maakt. Al die records komen in een tijd dat de hele wereldeconomie enorm aan het krimpen is. Volgens sommigen is het dan ook een kwestie van tijd dat de koersen van met name de technologiefondsen onder druk komen te staan. Analisten wijzen naar 1999. Ook toen leek fundamentele waardering nauwelijks van belang en alles wat ook maar iets met internet te maken had steeg fors in koers. Deze sceptici wijzen ook naar de IPO markt. Er komen de komende maanden een groot aantal nieuwe mogelijke beursnoteringen. Deze markt was volledig stilgevallen door de Covid-19 crisis. Maar nu staat Ant Group (het betalingsbedrijf van Alibaba op de nominatie om naar de beurs te gaan, net als Airbnb het onlineverhuurbedrijf. Dat deze bedrijven enthousiast worden onthaald lijkt wel zeker. De index voor IPO’s is dit jaar met 40% gestegen versus slechts 5% voor de S&P500. Maar euforie is er niet overal. Een groot deel van de aandelen in de S&P500 staan nog altijd op koersverliezen van 30% of meer. Dat valt ook af te lezen aan de Russel2000. Volgens veel strategen geeft deze index een betere afspiegeling van de economie dan de S&P500 die slechts door een paar fondsen worden gedomineerd. Dan is het beeld van succesvolle aandelen ineens anders. Ten opzichte van het koersrecord van twee jaar geleden is deze index met 10% gedaald. Voor 2020 is het verlies bijna 7%. In februari/maart verloor de Russel2000 40%. Maar wat opvalt is dat het herstel beter is dan die van de S&P500. Vanaf het dieptepunt in maart is de Russel2000 met 58% gestegen versus 51% voor de S&P500. Het lijkt dan ook niet ondenkbaar dat de komende tijd deze outperformance door zal zetten. Uiteindelijk zullen meer bedrijven kunnen profiteren van de lage rente en het herstel van de economie. Dat zal er dus niet voor zorgen dat de door de sceptici voorspelde forse koerscorrectie in de index er zal komen. Oftewel zoals vermogensbeheerder Invesco het formuleerde: “het is onverstandig in te gaan tegen het menselijk intellect dat voor een vaccin zal zorgen en de monetaire autoriteiten.”