Portefeuillebescherming

14 november 2022

Als er een goed jaar zou moeten zijn geweest voor portefeuille bescherming middels derivaten dan is het dit jaar wel. Maar zoals zo vaak de theorie is anders dan de praktijk.

De oplossing voor bescherming is volgens de theorie door zogenaamde put opties te kopen op de in bezit zijnde aandelen. Put opties geven het recht om aandelen te verkopen op een van te voren vastgestelde prijs. De Amerikaanse beurs CBOE (Chicago Board Option Exchange) heeft een index  gebaseerd op de S&P500 ontwikkeld die deze strategie volgt. De zogenoemde PPUT. Men koopt putopties die onder de 5% liggen van de actuele prijs van de S&P500. Maar ondanks de daling van de S&P500 heeft de PPUT het niet veel beter gedaan. De index is dit jaar met 16% gedaald. De S&P500 zelf is met hetzelfde percentage gedaald.

De verklaring hiervoor is dat het verzekeren van een portefeuille telkens een investering vergt. Als de index stijgt dalen de opties in waarde. Om het concept te volgen moet men vervolgens weer putopties kopen. Dit jaar daalde de index wel maar waren er ook sterke herstelbewegingen waardoor de put opties fors in waarde daalden. Alleen in het geval zoals in 2008 dat er een forse correctie kwam is de strategie beter dan het niet verzekeren. Een andere populaire manier om portefeuilles te beschermen is door te investeren in de zogenoemde VIX index. Dit wordt ook wel de onrustindicator genoemd. Maar het probleem is dat de VIX geen toekomstige onrust weergeeft maar die in het verleden. Toen eind februari de oorlog in Oekraïne begon was de VIX even 36. Daarna daalde deze weer snel naar de 20. De afgelopen maanden heeft deze indicator relatief weinig bewogen. Dit kwartaal is deze zelfs met 29% gedaald naar een niveau van 22,5. Derhalve is deze strategie ook verliesgevend geweest. Er zijn meer instrumenten waarvan werd gesteld dat deze een bescherming geven aan een portefeuille.  Klassiek voorbeeld is goud. Maar het edelmetaal is dit jaar in dollars met 6,8% gedaald. Terwijl er een oorlog aan de gang is en de inflatie historisch hoog is. Goud zou, volgens de velen die het metaal adviseren, juist in dit soort tijden in waarde moeten stijgen. Natuurlijk zijn er beschermingsconstructies die wel geprofiteerd hebben. Dit zijn een aantal hedgefunds die beleggen volgens het zogenoemde tail risk risico. Een tail risk is een risico dat weinig voorkomt maar als het voorkomt dan profiteert men in grote mate ervan. SABA masterfund is een van de hedgefunds dat hiermee succesvol is geweest. In 2020 steeg dit fund met 73% vooral door de onrust als gevolg van de Covid-19 pandemie wat inderdaad een tail risk bleek te zijn. Dit jaar boekt men een positief resultaat van 31%.  De sterke ontwikkeling komt vooral doordat men niet beursgenoteerde verzekeringscontracten op obligaties heeft afgesloten zogenoemde CDO’s. Niet iets dat voor elke belegger is weggelegd. En het laatste instrument dat wordt gezien als bescherming, de digitale munten, heeft deze week ook bewezen dat het niet werkt. Ondanks de vele mooie verhalen erover.