Pessimisme is nog groot

8 augustus 2022

Na een uitermate slecht eerste halfjaar is de tweede helft van 2022 optimistischer gestart. De S&P500 is met 9,5% gestegen en de StoXX600 met 7%. En niet alleen aandelen deden het goed.

Ook de obligatiemarkten lieten positieve resultaten zien (zie FT14R-2022). En dat terwijl de problemen die zorgden voor het slechte eerste halfjaar niet zijn opgelost. De oorlog in Oekraïne duurt nog altijd voort en de inflatie is eerder toe- dan afgenomen. De angst dat de wereldeconomie in een recessie komt is eveneens nog aanwezig. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de stijging van de afgelopen weken met de nodige scepsis wordt bekeken. Veel analisten hebben het ook over een zogenoemde “bearmarket rally”. Oftewel de huidige stijging is tijdelijk.

Nu schreven we vorige keer al dat tijd belangrijker is dan timing. Het constant proberen  “slimmer dan de markt te zijn” is onmogelijk. Dat is namelijk nog nooit iemand gelukt. Was dat wel zo dan was er geen markt meer. Begin van het jaar was de algemene opinie positief. Dat optimisme is voor een aantal fondsen dramatisch uitgepakt. Een van de grootste hedgefonds, Tiger Global,  meldt haar investeerders dat “we de invloed van inflatie onderschatten en dat we te grote posities hadden in begin van het jaar”. Het fonds verloor ruim 50% in de eerste zes maanden. Men zou verwachten dat door de sterke juli maand een deel van de verliezen zou worden ingehaald. Maar in de afgelopen kalendermaand steeg de waarde van Tiger met 0,4%. De verklaring is dat fondsmanager Chase Coleman in de afgelopen periode veel cash heeft opgebouwd. En blijkbaar was men niet aan het kopen in juli. Tiger was tot voor kort een van de meest succesvolle hedgefonds en had vooral geïnvesteerd in technologiefondsen. Succes trekt geld aan en daarom groeide het fonds ook sterk. Maar de klap in het eerste halfjaar heeft ervoor gezorgd dat het jaarlijks rendement sinds 2013 is teruggevallen naar nog geen 4%. Tiger is niet het enige fonds dat veel “veilig kasgeld” heeft. De performance van veel beleggingsfondsen is in juli achtergebleven. Niet verwonderlijk derhalve dat deze fondsmanagers negatief zijn op de komende periode. Maar de keerzijde is derhalve dat zij niet al teveel zullen verkopen. Op een gegeven moment moeten de liquiditeiten weer worden geïnvesteerd. Analisten die waarschuwen voor een volgende daling wijzen ook op de visie van bedrijven. Veel bestuursvoorzitters spreken over uitdagend moeilijke tijden. Winstgroei is moeilijk. Een hogere aandelenkoers kan alleen als duidelijkheid is over de groei van de winsten. En als er een recessie komt dan zal dat zeker niet lukken. De daling van de rentes in juli is een indicatie dat er een recessie aankomt. Nu is het opvallend dat een jaar geleden de lagere rente werd gezien als een reden om aandelen te kopen omdat er geen alternatief was. De vraag blijft of er wel een recessie komt. Gezien de cijfers van de Amerikaanse arbeidsmarkt van afgelopen vrijdag is de kans klein. Wellicht hebben de kopers van aandelen in juli wel gelijk.