Nowhere to hide

4 juli 2022

De rockband Crobot zong het al “Nowhere to hide”. Dat geldt ook voor de beleggers in het eerste halfjaar van 2022. Slechts één beleggingscategorie had een positief rendement.

En niet geheel verrassend zijn dat grondstoffen. De Bloomberg Commodity index is in de eerste zes maanden met 24% gestegen. Aandelenindexen deden het slecht. In de VS daalde het gemiddelde prijsniveau met 20%. Europa 14%. Japanse aandelen leverden 5% in, maar door de dalende koers van de Japanse munt is dit voor dollarbeleggers 20%. Chinese aandelen in dollars gingen gemiddeld met 12% achteruit. Meest dramatische dalingen waren er in obligaties. Amerikaanse leningen met 10% is relatief fors gezien het gegeven dat het in principe een veilige belegging is.

Leningen van eerste klas debiteuren daalden met 14%. Risicovolle leningen lieten eenzelfde percentage zien. dat laatste is opmerkelijk omdat met een mogelijke recessie er meer bedrijven in de problemen zullen komen met het betalen van de rente en/of aflossingen. Goud heeft het relatief nog goed gedaan met een daling van slechts –0,2%. Meest dramatisch was de daling van de diverse cryptomunten. Bitcoin is 56% minder waard dan begin van het jaar. Het komt weinig voor dat praktisch alle beleggingsmogelijkheden negatief renderen. Nu kan dat allemaal veranderen (zie FT13VS-2022) maar zekerheid is daar natuurlijk niet over te geven. Het grootste probleem is de opgelaaide inflatie. Die doet sommige analisten terugdenken aan de jaren zeventig. Zeker gezien het gegeven dat de inflatiecijfers gelijk zijn aan die uit de jaren zeventig. Er moet wel een kanttekening bij worden gezet. Begin 1970 was de prijs van een vat olie $ 3. Er kwamen toen twee zogenoemde oliecrisissen (1973 en 1978) waardoor de prijs in 1980 uitkwam op $ 40. Een stijging van meer dan 1200%. Voor de Covidpandemie was een vat olie $ 60 waard, ten opzichte van nu een stijging van 100%. Een ander verschil is dat in de jaren zeventig de Amerikaanse centrale bank (FED) niet adequaat reageerde op de oplopende inflatie. Met als gevolg een sterk restrictief rentebeleid begin jaren tachtig. Nu (zij het volgens sommigen nog te laat) geeft de FED aan wel de rente te verhogen totdat inflatie is ingedamd. Obligatiebeleggers lijken daar langzaam vertrouwen in te krijgen. De 10-jarige Amerikaanse rente stond midden juni op 3,4%. Vrijdag was dat alweer 0,5% lager. Natuurlijk kan dit de komende weken keren maar er zijn meer indicaties dat het allemaal niet zo slecht gaat als sommige strategen voorspellen. De orders voor duurzame goederen (koelkasten etc.) stegen in mei met 0,7%. Slechts een maand was er een daling. Dat was in februari (-0,8%) nadat januari een extreem sterke stijging liet zien van meer dan 3%. Dit wijst niet op een recessie die voor de deur staat omdat de FED de rente gaat verhogen. Als er steeds meer indicaties komen dat het “jaren zeventig” scenario niet wordt gevolgd dan lijkt het een makkelijke voorspelling dat de tweede helft dit jaar minder slecht zal zijn voor beleggers dan het eerste.