Nikkei op record

9 november 2020

In een week waar een van de grootste beursgangen werd afgeblazen en waar het onduidelijk was wie nu de president van de Verenigde Staten zou worden stegen de aandelenmarkten.
De koerswinsten waren fors te noemen. De S&P500 steeg 7,3%, de StoXX600 met 7% en de Japanse Nikkei 225 met 5,9%. Dat bracht de index op een niveau dat in de afgelopen 29 jaar niet was bereikt. Japanse analisten constateerden dat veel beleggers kleinere speculatievere aandelen verkochten en de oude bekende namen kochten zoals Sony en Softbank. De Nikkei wordt vooral gedomineerd door deze bedrijven en in de ogen van analisten is de Nikkei ook een indicator uit vervlogen tijden. Want ondanks het record is de index nog ver weg van de recordstand in 1989 van bijna 39.000.
Vanaf het huidige slot van vrijdag van 24.325 moet de index derhalve nog ruim 50% stijgen. Er zijn dan ook nauwelijks strategisten te vinden die denken dat het vanaf nu alles op Japanse aandelen moet worden gezet. Dat ondanks de nieuwe minister president Yoshihide Suga. Het blijkt ook uit de cijfers van het ministerie van Financiën in Japan. Buitenlandse beleggers verkochten per saldo Japanse aandelen. Wellicht wilde men geld vrijmaken voor de grootste beursgang in de regio namelijk die van ANT Group, een afsplitsing van Alibaba. Het plan was om de aandelen deze week te laten noteren op de beurzen van Shanghai en Hongkong. De belangstelling was overweldigend. De reden van het uitstellen (?) van de beursgang kwam dan niet door slechtere marktomstandigheden maar door het ingrijpen van Chinese financiële autoriteiten. De echte achtergrond was dan ook niet te geven. Maar het geeft wederom aan dat beleggen in Chinese aandelen ook een groot politiek risico meedraagt. Dat laatste lijkt nu voor de Amerikaanse aandelen veel minder te zijn geworden. Joe Biden mag dan de nieuwe president worden, van de veel besproken “Blue Wave” is geen sprake. Hoewel het nog niet 100% duidelijk is lijkt de senaat in handen te blijven van de Republikeinen. De kans dat de nieuwe president bijvoorbeeld andere belastingenplannen kan doorvoeren is klein. Oftewel bedrijven blijven profiteren van gunstige regelingen. En dat is positief voor aandelenbeleggers. Daar komt nog bij dat het “tweetrisico” verdwijnt. Uitgaand president Trump kon nog weleens via een paar woorden op twitter de financiële markten in een stress brengen waardoor koersen fors daalden. Stabiliteit zal de komende tijd het woord zijn. En zoals bekend prefereren beleggers stabiliteit boven volatiliteit. De grootste verliezer was dan ook de afgelopen week de VIX index, die volatiliteit meet. Op basis van de termijncontracten lijkt deze verder te kunnen dalen. Covid-19 lijkt niet meer het grootste probleem van de aandelenmarkten te zijn. Ook al komt er een derde golf, het is wel duidelijk welke bedrijven immuun zijn in hun resultaten voor het virus. Dat betekent dat als we ervan uitgaan dat het virus onder controle is de winsten van deze bedrijven kunnen accelereren. En op basis daarvan is het huidige niveau van de indexen redelijk verklaarbaar. Daarbij komt het gebrek aan alternatieven.