28 november 2022

Nasdaq

28 november 2022

Ruim een jaar geleden op 22 november 2021 sloot de Nasdaq index op het hoogste niveau aller tijden op 16.212. Vrijdag was het slot 11.226, een daling van meer dan 30%.

Tijdens de zogenoemde internetbubble was de daling nog sterker namelijk bijna 80%. Maar de dalingen daarna waren minder. Eind 2018 was het verlies 17% en tijdens het begin van de pandemie in 2020 verloor de index 15%. De Nasdaq is zoals bekend vooral een index van bedrijven die in de technologie actief zijn. Niet vreemd want de acroniem van Nasdaq is National Association of Securities Dealers Automated Quotations. De beurs (en dus ook index) werd opgericht in 1971 en was de eerste markt waar handelaren niet fysiek zaken met elkaar deden maar via schermen. Notering aan deze beurs was eenvoudiger omdat er aan minder regels voldoen moest worden.

Dat zorgde er natuurlijk voor dat veel obscure bedrijven notering aanvroegen, wat het imago van deze markt natuurlijk niet ten goede kwam. Echte bedrijven wilden geen notering aan de Nasdaq maar aan de New York Stock Exchange. Daarmee ook kans makend op een notering in de moeder aller indexen de Dow Jones. Maar naast obscure bedrijven was er ook een kans voor jonge startende bedrijven om hun groei extern te financieren. Met succes want de bekende grote namen als Microsoft, Apple (nu in de Dow Jones opgenomen), Google, Amazon.com begonnen hun eerste noteringen aan de Nasdaq.  De forse daling van de index komt dan ook door de sterke koersdaling van deze bedrijven. Microsoft is in 12 maanden met 26% gedaald. Alphabet (Google) met 33% en Amazon.com met 47%. Alleen Apple is de bekende uitzondering met een stijging van 2%. In totaal verloor de Nasdaq sinds november 2021 $ 7,4 biljoen aan marktwaarde. Samen met de in de afgelopen weken aangekondigde ontslagen bij veel bedrijven zou men kunnen concluderen dat er een crisis is in de technologiesector. Als we echter kijken naar de kwartaalcijfers van de meeste bedrijven dan is dat een wat voorbarige conclusie. De cijfers waren minder dan verwacht maar nog altijd is er groei te zien. En de vooruitzichten zijn niet heel sterk verslechterd. Neem alleen al het artikel in het NRC dit weekeinde waaruit blijkt dat ASML bezig is om chipsmachines uit de jaren negentig aan het oplappen is gezien de vraag naar chips. Er is derhalve niet een crisis in de industrie maar verminderde belangstelling van beleggers voor deze sector. Een reden die vaak wordt aangegeven is de hogere rente. Zelf hebben de bedrijven er weinig last van want de meeste hebben enorme cashposities. Microsoft bijvoorbeeld meer dan $ 160 mrd. Daarnaast staan de ontwikkelingen in de sector ook niet stil. Een voorbeeld is de ontwikkeling van quantum computers. Die kunnen een net zo grote ontwikkeling zijn als de komst van de PC. Dat vergt veel investeringskapitaal maar is winst in de toekomst. De Nasdaq is in de afgelopen twee weken met bijna 10% gestegen. Een beleggerswijsheid is dat de eerste 10% al voorbij zijn voordat men het merkt.

 

Meer actueel

Zwakke Yen
17 november 2023

Zwakke Yen

De afgelopen week gepubliceerde inflatiecijfers over oktober waren met 3,2% iets lager dan de door analisten verwachte 3,3%. Een klein verschil derhalve.
Lees verder
WeWork
13 november 2023

WeWork

13 november 2023 Begin van de week vroeg onroerend goed -fonds WeWork uitstel van betaling aan. De meeste financiële crisissen beginnen vaak met problemen in de onroerend goed-sector. Als het slecht gaat met onroerend goed en er faillissementen volgen zorgt dat ervoor dat banken fors moeten afschrijven en verliezen boeken. Dat heeft als gevolg een […]
Lees verder