22 augustus 2022

MeMe aandelen

22 augustus 2022

Het is natuurlijk de droom van elke speculant. Een aandeel kopen op $5 en een maand later verkopen op $ 20. Tegelijkertijd is het de nachtmerrie van een shortseller.

Een shortseller gokt erop dat koersen van een aandeel gaan dalen en kan hiervan op diverse manieren van profiteren. Echter als het aandeel stijgt kunnen zijn verliezen tot ongelimiteerde bedragen oplopen en dient hij vaak zijn positie te sluiten. Dat kan zorgen voor enorme koersbewegingen. Bed Bath & Beyond (BB&B) was het aandeel dat de afgelopen weken een stijging liet zien van 300%. Dat veel handelaren het aandeel “shortten” is niet vreemd. Het koersdoel is $ 3,70. Derhalve wie het aandeel verkoopt op $ 5 kan met dat koersdoel nog een potentiële winst behalen van 30%.

We zien wel vaker spectaculaire koersbewegingen in sommige kleinere aandelen. Het geromantiseerde beeld is dat jonge beleggers die via sociale media afspraken maken om een aandelenkoers omhoog te stuwen. Als ieder meegaat dan moet hierdoor de shortseller gedwongen kopen zodat de koers nog verder stijgt (Zie FT4-2021). We spreken tegenwoordig over Meme aandelen. Dit volgens een sommigen genoemd naar het Griekse Mimeme wat zoveel betekent als “iets wat geïmiteerd wordt”. Of kleine beleggers in staat zijn dergelijke bewegingen te initiëren is de vraag. Er is natuurlijk altijd een te vinden die hier voordeel mee heeft behaald. Maar de echte speculant die op $5 koopt zal zeker verkopen als de koers $ 7,50 is. Winst is winst is de redenatie. Bij BB&B was het wel duidelijk dat het niet vele kleine beleggers waren die de koers in beweging zetten maar een grote. Ryan Cohen, een van de oprichters van Chewy (online verkopen van dierenvoeding) en tevens bestuursvoorzitter van het Meme aandeel Gamestop, maakte begin maart bekend dat hij bijna 10% van de aandelen in BB&B had. Hij stuurde zoals een activistische belegger betaamt een brief naar het bestuur waarin hij aandrong op verandering. Simpel gezegd was het “ga door met Bed&Bath maar verkoop alles wat valt onder Beyond”. In de afgelopen maanden kocht Cohen bij en ook grote posities in callopties wat hem het recht gaf om meer aandelen te kopen. Eind juni kwam BB&B met zeer tegenvallende cijfers en bestuursvoorzitter Mark Tritton trad af. Dit onder druk van met name Cohen. Er zouden dus veranderingen komen. Dat het aandeel spectaculair steeg in juli gaf dat wellicht ook aan. Maar afgelopen woensdag deelde BB&B mee dat men een constructieve overeenkomst had met Cohen. Die vervolgens een dag later meedeelde dat hij zijn belang had verkocht.  De koers van het aandeel kelderde en het aandeel is nu nog maar de helft waard dan begin van de week. Heeft Cohen de koers gemanipuleerd? Het staat een ieder vrij om te kopen en te verkopen en hij heeft het allemaal netjes vermeld. Zo valt zijn winst te bereken van rond de $ 60 mln. Vreemd is het wel dat een activistische belegger zo snel weer vertrekt. Het geeft in ieder geval aan dat beleggers de soms spectaculaire bewegingen in een aandeel niet moeten imiteren.

 

Meer actueel

Zwakke Yen
17 november 2023

Zwakke Yen

De afgelopen week gepubliceerde inflatiecijfers over oktober waren met 3,2% iets lager dan de door analisten verwachte 3,3%. Een klein verschil derhalve.
Lees verder
WeWork
13 november 2023

WeWork

13 november 2023 Begin van de week vroeg onroerend goed -fonds WeWork uitstel van betaling aan. De meeste financiële crisissen beginnen vaak met problemen in de onroerend goed-sector. Als het slecht gaat met onroerend goed en er faillissementen volgen zorgt dat ervoor dat banken fors moeten afschrijven en verliezen boeken. Dat heeft als gevolg een […]
Lees verder