30 januari 2023

M2 ondersteunt stijging

30 januari 2023

De beurscommentatoren in de publicaties van dit weekeinde zijn praktisch eensgezind. De aandelenmarkten zijn losgeslagen van de werkelijkheid.

De soms spectaculaire stijgingen dit jaar worden niet gedragen door fundamentele factoren. Cliff Asness eigenaar van AQR Capital is eerlijk. Hij had niet verwacht dat aandelen zo fors zouden stijgen. En dan vooral de zogenoemde “growth” stocks die ook bekend staan om hun speculatieve karakter. Tesla is daar toch het grote voorbeeld van. Een winst van 33,3% in de afgelopen week brengt de jaarwinst op 44%. En dat voor een aandeel dat een grote beurskapitalisatie heeft. Ook het Financieele Dagblad stelt dat er een opmerkelijk opmars is ( van met name de AEX) maar dat beleggers de komende tijd wel eens van de koude kermis thuis kunnen komen.

Oftewel de rest van het jaar zullen de aandelenkoersen dalen. Wellicht zelfs vanaf nu want de komende week komen de belangrijkste centrale banken in overleg bijeen. Een verdere renteverhoging is 100% zeker. Als dat niet gebeurt dan zal er zeker een forse reactie komen in zowel aandelen als obligatiemarkten. Om de “spectaculaire” stijgingen van de afgelopen vier weken in perspectief te plaatsen moeten we natuurlijk wat langer teruggaan. Om Tesla weer als voorbeeld te nemen. Het aandeel is in de afgelopen 12 maanden met 35% gedaald. Daarnaast is het grootste probleem van 2022, de inflatie, ook aan het afnemen. En dan hebben we het niet over de procentuele stijging van de inflatie die maandelijks wordt gepubliceerd en die een daling aangeven. Belangrijker is om naar de “machinerie” van de inflatie te kijken. Economen kijken dan vooral naar de M2 in de Verenigde Staten. Onder M2 verstaat men de geldhoeveelheid in een economie. Simpel gesteld als M2 groeit dan neemt inflatie toe. Twee jaar geleden liet M2 een groei zien van 27%. Afgelopen december kromp M2 met 1,3% op jaarbasis. De eerste daling ooit in de afgelopen 63 jaar. Hetgeen zou betekenen dat de komende maanden de inflatie wel eens spectaculair kan dalen. Nu moet er een kanttekening bij worden geplaatst. M2 is nog altijd 37% hoger dan drie jaar geleden aan het begin van de pandemie. De verklaring is dat vooral huishoudens maar ook bedrijven veel geld op spaarrekeningen hebben staan als gevolg van de overheidsstimuleringen om de gevolgen van de pandemie het hoofd te kunnen bieden. Dat is wellicht de belangrijkste verklaring voor het sterke koersherstel op de financiële markten. Op 4 januari stond er in de Verenigde Staten voor een bedrag van $ 4.814 biljoen (een miljoen maal een miljoen) aan liquiditeiten in zogenoemde moneymarketfunds, een record. Het vorige record met $ 4.790 biljoen stamt uit mei 2021. De S&P500 stond toen rond de 2.800 en steeg in anderhalf jaar naar de 4.600. Het is gevaarlijk om de historie als leidraad te nemen. Maar het is duidelijk voor langetermijn beleggers dat er genoeg geld is te voorkomen dat koersen langdurige fors zullen dalen.

 

Meer actueel

Beleggers moeten hun huiswerk doen
31 maart 2023

Beleggers moeten hun huiswerk doen

Een gevaarlijk jaar voor obligatiebeleggers, dat staat hier vaker. Zeker voor de eigenaren van leningen aan Credit Suisse. En dan specifiek voor de houders van Contingent Convertibles.
Lees verder
Vrijdag-blues
27 maart 2023

Vrijdag-blues

27 maart 2023 Als een hond die achter zijn eigen staart aanrent. Zo valt de situatie afgelopen vrijdag op de beurs voor het aandeel Deutsche Bank te omschrijven. Alles valt te verzekeren. Zo ook de obligatieleningen van Deutsche Bank. In het financiële woordenboek staat dit voor Credit Default-Swaps (CDS). Institutionele beleggers kopen deze CDS om […]
Lees verder