Liquiditeiten groot

17 januari 2022

Het nieuwe jaar is twee weken oud en niet bepaald gunstig gezind voor beleggers. Obligaties zijn gemiddeld met 0,3% gedaald en de MSCI wereldindex voor aandelen met 1,8%.

De oorzaak kan worden gevonden in de signalen die de Amerikaanse centrale bank (FED) geeft over haar toekomstige rentebeleid. Er lijkt inmiddels een wedstrijd te komen tussen de diverse leden van de FED wie het hoogste aantal renteverhogingen noemt. Vorig jaar werd vaak gesteld een tweetal en begin van het jaar was dat drie. Nu zijn er leden die stellen dat dit jaar de verhogingen wellicht een viertal kunnen zijn.

Een heel verschil overigens met de wijze van communiceren in de jaren tachtig. De FED had toen het beleid om zo min mogelijk te communiceren met de marktpartijen. Het beleid was erop gericht te markt te verrassen met beleidsmaatregelen. De gedachte was dat men zo speculatie op mogelijke maatregelen kon tegengaan. De (mogelijke) renteverhogingen worden natuurlijk ingegeven door de sterk oplopende inflatiecijfers. In de VS is het hoogste percentage geldontwaarding sinds 1982. Het zijn nu vooral de hoog gewaardeerde technologie-aandelen die dalen. Sommige zijn dit jaar al 10% gedaald. Zoals aangegeven in FT01VS-2022 is de redenatie dat deze fondsen lager moeten worden gewaardeerd door hogere rentes niet helemaal juist. Ook de daling van obligaties klopt niet met een beleggingstheorie dat renteverhogingen juist gunstig zijn voor obligaties. Als immers renteverhogingen ten doel hebben om de inflatie te beteugelen dan zijn de kopers van obligaties nu op termijn gunstiger uit. Het reële rendement (couponrente minus inflatie) zal immers gaan stijgen. Hoe angstig moeten beleggers nu zijn voor de renteverhogingen? Wij denken dat het allemaal nog zal meevallen. Strikt genomen zijn de reacties nu al gering. Technologiefondsen zijn vorig jaar fors gestegen en vroeg of laat dienen beleggers een deel te verkopen om portefeuilles weer in balans te krijgen. Een belangrijk argument voor de redenatie dat er geen grote reacties komen is gelegen in de liquiditeiten die bedrijven en huishoudens aanhouden. The Economist berekende afgelopen week dat de spaartegoeden alleen al in Azië $ 28 biljoen zijn (een biljoen is duizend miljard). In 2005 was dit een derde van dit bedrag. En toen al maakte FED voorzitter Bernanke zich zorgen over toevloed van dit spaargeld naar de financiële markten. Al dat geld -samen met de overschotten in de Westerse markten – zoekt rendement. Renteverhogingen zullen dat niet veranderen.