Kritiek op FED is makkelijk

25 april 2022

Zou Jerome Powell The Economist van dit weekeinde al eerder onder ogen hebben gehad? In ieder geval liet hij duidelijk blijken dat na de FED bijeenkomst van 3-4 mei de rente wordt verhoogd.

The Economist windt er geen doekjes om en op de voorpagina staat “The FED that Failed”. Oftewel de Amerikaanse centrale bank faalt in haar rentebeleid en moet stevige maatregelen nemen om de situatie niet verder te verslechteren. Donderdag gaf Powell een voorzet. De rente wordt de komende vergadering verhoogd en niet met een gematigd kwart procent maar met een stevige half procent. Bij de volgende vergadering  op 13 en 14 juni komt er wel een kwartje erbij.

Maar volgens sommigen zal de FED over anderhalve week de rente zelfs met 0,75% verhogen. Een dergelijke forse verhoging is sinds 1994 niet meer voorgekomen. Nu is het beleid van een centrale bank makkelijk te bekritiseren. Allereerst hebben zij vaak twee zaken die zij willen nastreven. Namelijk een beperkte inflatie en een stabiele groei van de economie. Eigenlijk staat dit haaks op elkaar. Groei van een economie gaat vaak gepaard met hogere inflatie. Het bestrijden van die inflatie moet gebeuren via het rentewapen en dat zorgt weer voor minder groei. Ten tweede mag men nu spreken van een bijzondere situatie. De inflatie stijgt door onder andere hogere prijzen voor tweedehands auto’s. Door het tekort aan computerchips is de levering van nieuwe auto’s moeizaam. Consumenten die een auto moeten hebben wijken dan uit naar de tweedehandsmarkt. Daar is het aanbod beperkt. Er worden te weinig auto’s ingeruild omdat er te weinig nieuwe auto’s zijn. Dat zorgt voor de eerste economische wet: “Weinig aanbod en veel vraag zorgt voor hogere prijzen”. Men kan niet verwachten dat centrale banken op dergelijke vreemde situaties het beleid kunnen sturen. De derde reden is de inval van Rusland in de Oekraïne. Dat zorgde voor sterk stijgende energieprijzen. Het zou als paniek worden gezien als de centrale banken direct na de inval de rentes zouden hebben verhoogd. Integendeel, juist in een dergelijke panieksituatie dienen centrale banken de financiële markten te ondersteunen. Kritiek op centrale banken heeft een hoog gehalte “You’re damned if you do and you’re damned if you don’t”. Het is duidelijk dat de FED nu de markten voorbereid op een serie renteverhogingen. Dat zorgde afgelopen donderdag en vrijdag voor fors dalende aandelenkoersen. Voor een aantal strategen is de periode van TINA nu voorbij. Oftewel er is geen alternatief dus investeer maar in aandelen. De forse dalingen van obligaties (zie FT7R-2022) zorgen ervoor dat deze beleggingscategorie wel een alternatief zijn. Tien jaar 3% voor Amerikaanse staatsleningen begint aantrekkelijk te worden. Ook bedrijfsleningen in dollars zijn aantrekkelijker dan een half jaar geleden. Maar aandelen zijn zeker ook interessant. Immers bedrijven zijn in staat om hun hogere kosten door te berekenen. Dat zagen we aan de kwartaalcijfers van bijvoorbeeld AKZO-Nobel en Heineken.