Krimcrash

5 maart 2014

De “Krimkrach” lijkt een van de kortste krachs te zijn van de afgelopen jaren. Terwijl toch alle ingrediënten voor een forse beurscorrectie aanwezig zijn.

Om te beginnen het simpele feit dat de meeste Europese beurzen op het hoogste punt staan van de afgelopen vijf jaar. Een stijging die door veel analisten met wantrouwen wordt bekeken. Immers de economieën herstellen zich niet zo snel als de stijging van de aandelenkoersen zouden aangeven. Diegenen die wel in de aandelenmarkt hun belangen hebben, hebben deze kennis ook. Derhalve zou men mogen verwachten dat zij bij de eerste aarzeling snel het schip zouden verlaten. Nu daalden de koersen maandag wel fors maar we zouden euforisch kunnen stellen “we hebben het wel eens erger gezien”. Blijkbaar zijn de aandelen in “stevige” handen. En dat zou impliceren dat in de komende maanden de kopers van aandelen wel hogere prijzen zouden moeten gaan betalen. Zeker als zou blijken dat de onrust om “De Krim” weer snel naar de achterpagina zal gaan verdwijnen. Net als een aantal maanden geleden het conflict in Syrië.

Dat de rust zal komen kan wellicht komen door de druk die op President Poetin van Rusland wordt uitgeoefend. En dan bedoelen we niet de druk vanuit Europa en de Verenigde Staten. Dat maakt geen indruk op de leider van een van de grootmachten in de wereld. Nee de druk komt uit het kapitalistische systeem. Zoals bekend worden de economie van Rusland bestuurd door enkele oligarchen. Zij hebben in de afgelopen jaren enorme kapitalen verzameld. Dat kapitaal zagen ze , hoewel niet alle bedrijven beursgenoteerd zijn, de afgelopen weken fors teruglopen. De Moskouse beurs is dit jaar al met 17,9% gedaald waarvan afgelopen maandag alleen al 10%. Daarnaast is de roebel fors in waarde gedaald. En de Mercedessen en Ferrari’s  moeten toch echt in harde euro’s worden betaald. Tot slot houden ondernemers ook niet van oorlog. Zorgt voor beperking van hun handelsmogelijkheden. Het kan derhalve zo zijn dat vanuit de hoek van oligarchen er zachte druk wordt uitgeoefend op de Russische regering om wel de belangen van “moedertje Rusland” te verdedigen maar ook te denken aan de welvaart. Poetin heeft in het verleden weleens een oligarch aangepakt maar hij zal er ook voor waken om ze allemaal mee te slepen in een langdurig conflict met het Westen. Dat zijn namelijk wel de klanten van de oligarchen.