16 januari 2023

Koerswinsten wereldwijd

16 januari 2023

In een week tijd een koerswinst van meer dan 179%. En voor het jaar staat het aandeel op een winst van ruim 45%. Het aandelensentiment is duidelijk positief.

Natuurlijk zijn het niet alle aandelen die een dergelijke performance hebben gegeven in het jaar 2023. Het betreft Bed Bath & Beyond. Een bedrijf waar we al eerder over hebben geschreven (FT28A-2022). Toen hadden we het over de droom van elke speculant. Voor beleggers is er weinig te zoeken in de bedrijf dat wellicht failliet gaat. Op jaarbasis is het aandeel 68% in prijs gedaald. Ook in Europa is het aandelensentiment positief (FT1E-2023) en dat gaat gepaard met forse koerswinsten in slechts tien handelsdagen. Kion Group staat 33,6% hoger versus het jaarslot. Ook hier is er een keerzijde. Het aandeel verloor vorig jaar ruim 60%.

Het positieve sentiment is bijna wereldwijd. De Hang Seng stijgt in twee maanden bijna 50%. Voor de goede start voor beleggingen in risicodragende waardes zijn er een aantal verklaringen. De diverse statistieken geven aan dat de inflatie, het grote probleem van 2022, over haar hoogtepunt heen is. De nuance die erbij moet worden gezet is dat de inflatie nog altijd hoger is dan door de centrale banken gehanteerde rentevoeten. Dat betekent dat als de inflatie niet veel verder daalt de centrale banken de rente blijven verhogen. Het is de afgelopen week ook door diverse centrale bankiers wereldwijd gesteld. Als we het kort samenvatten is de onderliggende boodschap hetzelfde: “Verwacht niet dat er minder verhogingen komen zolang de inflatie niet duidelijk lager is”. Een tweede factor is het plotseling opheffen van de restricties in China in verband met Covid-19. Sommige optimistische strategen stellen dat de Chinese economie wel eens een groeispurt kan maken. Er zijn analyses dat de groei dit jaar boven de 6% kan komen. Als dat uitkomt kan dat op termijn wel problemen opleveren. De koperprijs is dit jaar met 10% gestegen. En dat kan er weer voor zorgen dat de inflatie wel gaat toenemen. Een andere verklaring voor het de stijging in de eerste twee weken van het jaar is het januari-effect. Wel vaker zijn aandelen in de eerste maand gestegen. Veel institutionele beleggers hebben in het begin de beschikking over grote hoeveelheden liquiditeiten door rentebetalingen en jaarlijkse stortingen. En omdat zij menen dat timing niet mogelijk is, kopen ze aandelen om zo aan het van te voren vastgestelde percentage te komen. Maar zoals vaker met dit soort “seizoeneffecten” kan het niet wetenschappelijk worden onderbouwd. Voor de beleggers is het natuurlijk van belang of de huidige stijging niet een tijdelijke is in een dalende markt. Iets wat we vorig jaar zoals bijvoorbeeld in juli/augustus vorig jaar hebben gezien. Natuurlijk valt een terugslag niet uit te sluiten. Maar het gegeven is wel dat het sentiment de afgelopen tijd slecht was. Oftewel diegenen die wilden verkopen hebben dat al gedaan. Dat is een moment waarop lange termijn beleggers de kansen krijgen.

 

Meer actueel

WeWork
13 november 2023

WeWork

13 november 2023 Begin van de week vroeg onroerend goed -fonds WeWork uitstel van betaling aan. De meeste financiële crisissen beginnen vaak met problemen in de onroerend goed-sector. Als het slecht gaat met onroerend goed en er faillissementen volgen zorgt dat ervoor dat banken fors moeten afschrijven en verliezen boeken. Dat heeft als gevolg een […]
Lees verder
Resultaten vallen niet tegen
10 november 2023

Resultaten vallen niet tegen

Net niet. De daling van de S&P500 gisteren (9 november) zorgde er niet voor dat een 19-jarig record werd verbroken. Het record van het aantal winstdagen achter elkaar.
Lees verder