Kitchen sink

23 januari 2023

De bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos werd door sommigen wel gezien als een goede contra-indicator. Als de stemming positief is kon men een teleurstelling verwachten.

En andersom. Als de algemene stemming onder politici en leiders van diverse grote bedrijven negatief was viel het uiteindelijk wel mee met de economische groei. In de afgelopen week was er weer zoals dat heet een normale bijeenkomst. In januari dus ook veel interviews met sneeuw als achtergronddecor. De stemming was gematigd pessimistisch, althans volgens een enquête van PWC. Van de ondervraagde topbestuurders van ruim 4.000 bedrijven gaf 73% dit als antwoord. Een antwoord dat voor beleggers natuurlijk ook lastig is. Zeker voor beleggers in obligaties (zie FT1R-2023) maar ook voor aandelenbeleggers.

Het gematigd pessimisme heeft natuurlijk als belangrijkste oorzaak de oorlog in Oekraïne. Met zo’n conflict kan men niet met een positief verhaal komen. Echter de ergste economische gevolgen zoals hogere energieprijzen met als gevolg een sterk gestegen inflatie lijken wel over het hoogtepunt heen. Ook andere problemen lijken te zijn opgelost. Productieketens zitten niet meer zo verstopt als vorig jaar. Schepen kunnen hun lading weer gemakkelijk afleveren en de prijzen voor vervoer van containers zijn gedaald. Volgens de Drewry World Container Index is de prijs op de route van Shanghai naar Rotterdam gedaald van $ 14.000 per container naar nu $ 2.000. De pessimist zal stellen dat dit duidt op een recessie. De optimist echter zal stellen dat de lagere prijs voor het vervoer van goederen een impuls is voor de economische groei. De komende weken zal het allemaal wellicht wat duidelijker worden met de publicatie van de kwartaalresultaten. De resultaten die inmiddels gepubliceerd zijn geven een gemengd beeld en zijn vooral afkomstig van financiële instellingen. De afgelopen week waren er een aantal verrassingen. In Nederland kwam ASMI met fors betere cijfers dan waar eerst van werd uitgegaan. In de Verenigde Staten kwam Netflix met veel betere resultaten. Vooral het gegeven dat men 70% meer klanten kreeg dan het bedrijf zelf eerst had verondersteld was positief. Men kan uit het laatste  de conclusie trekken dat de consument blijkbaar best nog wel wat wil besteden, ondanks dat diverse bedrijven hebben aangekondigd dat men werknemers gaat ontslaan. Dat kan duiden op een economische afkoeling. Maar hier moet een nuance bij worden vermeld. Allereerst zijn het aantal ontslagen relatief beperkt en vooral in de technologiesector. Dit is een sector die relatief weinig werknemers heeft. Wat ook moet worden gerealiseerd bij de komende kwartaalcijfers is het zogenoemde Kitchen Sink fenomeen. Bedrijven zullen, nu er al niet al te hoge verwachtingen zijn van hun resultaten, alle andere problemen in de cijfers van het afgelopen kwartaal meenemen. Dan kan het namelijk de komende kwartalen alleen maar gaan meevallen. Wellicht is dit de basis voor de koersstijgingen de afgelopen weken.