22 mei 2023

Japanse aandelen populair

22 mei 2023

1990 was een bijzonder jaar. Oekraïne en andere voormalige Sovjetstaten werden onafhankelijk. Michael Gorbatsjov gaf toestemming zodat Oost– en West-Duitsland samen konden gaan.

De S&P500 stond rond 350 (nu 4100) en de Dax noteerde rond de 1500. Afgelopen vrijdag sloot de Duitse index op het hoogste niveau aller tijden op 16.275. De Nikkei-225 stond dat jaar 10% onder haar hoogste niveau, rond de 32.000. Afgelopen week bereikte de Japanse index datzelfde niveau. Simpele conclusie, in de afgelopen 33 jaar was het beleggen in Japanse aandelen niet de beste keuze. Overigens zonder rekening te houden met het valuta-effect en dividenden. Dat was begin jaren negentig zeker niet verwacht. Japan was een economische grootheid. Op vele gebieden waren Japanse producten marktleider.

De Japanse auto’s waren populair in zowel Europa alsook in de Verenigde Staten. Hetzelfde gold voor elektronica. Zeker de trendy Walkman. Maar het verhaal is bekend. Japanse auto’s zijn minder populair hoewel Toyota nog altijd de grootste producent is. En na de introductie van de iPod wilden niemand meer lopen met een walkman. De Japanse economie groeide nauwelijks en de bedrijven bleven ook innovatief achter. Het waren vooral Amerikaanse bedrijven die nieuwe producten wisten te ontwikkelen. Veel analisten wijten deze achteruitgang aan het Japanse hiërarchische systeem. Een werknemer zal nooit zijn direct leidinggevende willen bruuskeren. Waren de afgelopen 33 jaar niet de beste jaren voor Japanse aandelen, dit jaar is dat duidelijk anders. De Japanse beurs is dit jaar met 18% gestegen. De S&P500 en de StoXX600 staan op een winst van 10%. Er zijn een aantal analisten die menen dat de Japanse beurs nog verder kan stijgen en het record (boven de 40.000) van 1989 kan evenaren. Wat een stijging zal betekenen van ruim 25%. Nu heeft de historie hen geen gelijk gegeven maar ook hier geldt de bekende beleggerswijsheid dat resultaten uit het verleden geen garantie geven voor de toekomst. In het voordeel van Japanse aandelen is dat zij ondanks de stijging van de afgelopen maanden nog relatief goedkoop zijn. De koerswinstverhouding (k/w) voor de Nikkei-225 is 17,4. De wereldindex staat op 18. Amerikaanse aandelen hebben een gemiddelde k/w van ruim 22. Een andere reden is het verschil in monetair beleid. De Japanse centrale bank (BOJ) houdt nog altijd vast aan een lage rente. Dat in tegenstelling tot de Amerikaanse en Europese centrale banken die de rente blijven verhogen om de inflatie te beteugelen. Om die reden is de koers van de yen de afgelopen tijd gedaald, wat Japanse aandelen internationaal aantrekkelijker maakt. Warren Buffett is een van die beleggers die positief is op de Japanse markt. In de afgelopen weken kocht hij diverse Japanse aandelen voornamelijk handelshuizen. Die profiteren volgens hem het meest van de verdere opleving van de Japanse economie. En Buffett volgen is wellicht al een reden om positief te zijn op Japan.

 

Meer actueel

Crowded trade
19 mei 2023

Crowded trade

Amerikaanse analisten zijn altijd op zoek naar mooie vergelijkingen voor de ontwikkelingen van de aandelenmarkt. De laatste vergelijking is de “eendenmarkt”.
Lees verder
Goede kwartaalcijfers
19 mei 2023

Goede kwartaalcijfers

Het cijferseizoen loopt ten einde. In het algemeen gesteld kan worden dat de resultaten niet tegenvielen. Gisteren (woensdag) was daar weer een voorbeeld van.
Lees verder