Intel veranderd van koers

13 september 2021

De koers van AEX fonds ASMI steeg de afgelopen week met bijna 10%. Voor dit jaar staat er een koerswinst van meer dan 100%. Ook voormalige dochter ASML laat dergelijke percentages zien.

Ondanks de uitstekende ontwikkeling van de koersen blijven veel analisten optimistisch over de vooruitzichten. Deze week verhoogde Berenberg het koersdoel van ASMI van € 350 naar € 400 (slotkoers vorige week € 366). Voor ASML verhoogde de Duitse vermogensbeheerder het koersdoel van € 670 naar € 845. Vrijdag stond de koers op het slot € 732. Ook Bank of America verhoogde de koersdoelen. Voor ASMI was dat van € 390 naar exact € 464. ING heeft een koersdoel van € 400 en voor ASML is er een doel van € 800.

Gezien het gegeven dat ASML een belangrijk onderdeel is van de AEX lijkt de stand van 800 voor deze index eerder een tussenstop dan een barrière. Het enthousiasme voor deze sector komt natuurlijk door de ontwikkeling in de markt voor computerchips. Er is een enorm tekort aan deze producten wat enorme gevolgen heeft voor de gehele economie. Doordat tegenwoordig ook auto’s niet zonder chips kunnen, komen autofabrikanten in leveringsproblemen. Dat zorgt ervoor dat de prijs voor 2e hands auto’s toeneemt waardoor de inflatie stijgt. En een toenemende inflatie wordt door veel economen gezien als het grootste gevaar voor de economische groei. Het vergroten van de productiecapaciteit van chips is niet snel gedaan. Een fabriek ontwikkelen is een kwestie van jaren. Pat Gelsinger, bestuursvoorzitter van Intel, was afgelopen week in Duitsland en kondigde aan dat het bedrijf twee nieuwe fabrieken gaat bouwen in Europa. De investeringen zouden rond de € 80 mrd bedragen. Eerder was al bekend dat het bedrijf in Arizona twee nieuwe fabrieken gaat bouwen. Maar naast de investering in extra capaciteit is van groter belang de strategiewijziging die Gelsinger wil doorvoeren van groter belang voor de chipsmarkt. In de jaren negentig spraken we van de Wintel combinatie. Windows van Microsoft en Intel zorgde voor een monopolie in de PCmarkt. Met de komst van Satya Nadella bij Microsoft veranderde het bedrijf van koers en liet toe dat ook andere bedrijven de software konden gebruiken. Vandaar dat Office ook op Apple apparaten kan worden gebruikt. De koers van Microsoft weerspiegelt het succes hiervan. In de afgelopen vijf jaar is de koers met 400% gestegen. De verwachting is dat Gelsinger deze stap gaat zetten waardoor bijvoorbeeld Amazon in samenwerking met Intel zelf chips kan ontwikkelen. Als de geschiedenis zich herhaalt kan de koers van Intel ook stijgen.